Hubáčková (KSČM): Školné jako „dárek“ občanům do nového roku

31.12.2012 13:20

Tisková zpráva KSČM: Vyjádření poslankyně Parlamentu ČR Gabriely Hubáčkové k návrhu nové koaliční smlouvy ve vztahu ke školství (zápisné).

Hubáčková (KSČM): Školné jako „dárek“ občanům do nového roku
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Nová koaliční smlouva se již rýsuje a je v ní schováno mnoho ani ne tak „nového“, jako spíše toho, co koalice ještě nestačila zakomponovat do zákonů, popřípadě co ještě se dá změnit na chodu této republiky - k obrazu obměněné koalice a ke škodě většiny občanů.

A tak jsou po schváleném zvýšení daní připravena další opatření v podobě omezení přídavků na děti a zavedení zápisného pro všechny vysokoškoláky, a to již od září 2013. Vskutku „skvělé“ opatření v době nepříznivého demografického vývoje!

Také se počítá se sloučením některých veřejných VŠ, kdy podpory se má dočkat hlavně pět výzkumných univerzit. Zajímavá je úvaha, kdy větší váhu by mělo na úkor magisterského studia dostat bakalářské, z něhož se „musí stát uzavřený celek“. Jsem zvědavá, jak bude vláda v této věci postupovat. Zda se skutečně zaměří na vyšší kvalitu vzdělání, nebo půjde spíše o to, jak pod pohrůžkou případného zrušení školy nebo zúžení oboru „zmáčknout“ neposlušné akademiky, kteří si dovolují kritizovat reformní záměry Nečasovy vlády.

Nejvíce charakteristické je pro postup vlády právě ono prosazované „zápisné“, které je formou školného. První „slibovaná“ výše školného se pohybovala kolem 2000 Kč za semestr. A nyní vláda zcela vážně deklaruje částku 5–6 tisíc korun! To považuji za neskutečnou nehoráznost. Myslet si, že název zápisné je méně pobuřující, je opravdu úsměvné. Koalice opět jaksi zapomněla, nebo ji to prostě nezajímá, že existuje mnoho rodin, které po zaplacení nájemného a dalších nutných nákladů ani nedosahují svým platem na oněch 6 tisíc. A navíc, vzdělávací systém vyžaduje mnoho dalších poplatků, které nemají s výukou nic společného.

Jen tak pro formu - Listina základních práv svobod (hlava čtvrtá, článek 33, odstavec 2) říká: „Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.“ Tato vláda opakovaně porušuje tuto listinu. Ostatně například s bezplatnou lékařskou péčí je to úplně stejné.

Gabriela HUBÁČKOVÁ, poslankyně PS PČR za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…