Hubáčková (KSČM): Současná amnestie se jeví jako špatný vtip

08.01.2013 5:27

Vyjádření poslankyně G. Hubáčkové k dopadům vyhlášené amnestie

Hubáčková (KSČM): Současná amnestie se jeví jako špatný vtip
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Amnestie je rozhodnutí o hromadném, úplném nebo částečném prominutí trestu, a současně o zahlazení odsouzení pro trestný čin. V České republice bývá doprovázena abolicí, tj. rozhodnutím o zastavení nebo nezahájení trestního řízení pro činy, na něž se vztahuje.

Udílet amnestie je oprávněn prezident republiky, rozhodnutí ale vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády. Odpovědnost za amnestii tak nese vláda.

Jak jednoduchá a prostá definice. Takováto amnestie byla dárkem na rozloučenou od končícího prezidenta V. Klause. Už při první informaci o tomto překvapení se mnoho lidí zděsilo, ale opravdová panika nastala až druhý den po vyjmenování a vyčíslení počtu odsouzených, kterých se to bude týkat.

Rozsah amnestie hnul žaludkem mnoha lidí. Zvláště pak v Ústeckém kraji, zejména na Šluknovsku… Není to tak dlouho, co se tam alespoň trochu stabilizovala situace a co se lidé přestali bát. Vzhledem k sociální situaci v tomto regionu to nebude nic jednoduchého ani příjemného. Nemusím mít zvláštní schopnosti, abych tušila, že riziko, že i zde tito lidé budou ve své trestné činnosti po propuštění z vězení znovu pokračovat, je opravdu veliké. Toho se bojí nejen starostové obcí, ale všichni dotčení občané. A to nemluvím o náporu na jednotlivé úřady práce a vlastně všechny státní a obecní orgány. Kdo se postará o to, aby nepřibylo bezprizorních lidí, ze kterých se stanou bezdomovci?

Vypadá to jako výsměch všem policistům, státním zástupcům a soudcům, kdy vlastně kdosi podupal výsledky jejich práce a úsilí. Je to výsměch všem slušným občanům této republiky. Těžko se popisují pocity 90 % obyvatel, kteří jednoznačně nesouhlasí s rozsahem této akce.

Celá amnestie i její odůvodnění se teď jeví jako hodně špatný, až sarkastický vtip.

Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.