Jančík: ODS? Co z té strany vlastně zbylo…

30.10.2012 9:41

Co byl vždy základ politiky ODS? Podpora podnikatelů, nízké daně, zjednodušování státu, svoboda smlouvy, nedělitelná občanská a lidská práva… Jednoduché a jasné věci. Co z toho zbylo? Mám pocit, že jenom hypotéky poslanců a potřeba držet se moci.

Jančík: ODS? Co z té strany vlastně zbylo…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

ODS se rok za rokem nechává odstavovat od svého programu, oddělovat od vlastního voličského jádra a posouvat někam do indiferentního „středu“ politického spektra. Jaké ideje dnes občanští demokraté vlastně vyznávají? Konzervativní? Liberální? Kdo dnes ví, co si ODS myslí o daních? Tedy opravdu myslí a co je opravdu ochotna prosazovat? A co takové přistěhovalectví, co národní zájmy, co ochrana tradičních hodnot, jako je například rodina? Obávám se, že pokud bychom se nyní zeptali všech členů ODS, co jich po zemi ještě zůstalo a platí příspěvky, jaký je jejich názor na tyto a podobné oblasti, dostaneme naprosto nehomogenní směs zmatených názorů. Těžko si představit, že členové mají jasno, když od vlastních vůdců dostávají naprosto protichůdné signály. Nikdy nebudeme zvyšovat daně! Jak dlouho trvá v případě ODS nikdy? Jenom do zítřka nebo alespoň měsíc?

Podívejme se na důsledky podobné „zásadovosti“ v každodenním životě. Když pražské vedení uzavíralo dolní část Václavského náměstí, nebyl magistrát schopen tamní podnikatele ani den před spuštěním této hurá akce pořádně informovat! Neřekl jim, jaké budou mít podmínky pro zásobování, jak se dostanou hosté do hotelu a tak dále. Primátor a jeho lidé postupovali způsobem „když se kácí les, létají třísky“, což bylo – mimochodem – oblíbené přísloví mnoha bolševických posluhovačů v padesátých letech. Když magistrát přistoupí na představu, že během „páchání dobra“ je možné poškodit práva podnikatelů a obyvatel místa, omezit jejich podnikání či znehodnotit jejich investice. Pak to není pravicový magistrát, ale žádný! To i přes skutečnost, že tam v koalici sedí dvě tzv. pravicové strany a primátor se vyšňoří vkusným motýlkem.

Nebo z jiného soudku. Jaký byl křik kolem toho, že stanice Národní bude mimo provoz po celých dlouhých 16 měsíců. Mnozí z těch, kdo nyní sedí v radě a v zastupitelstvu se přidali k protestům. A ejhle! Národní bude s jejich požehnáním uzavřena dokonce dva roky. Naše nové vedení města to opravdu developerům i občanům nandává, co se do nich vejde.

Abych se tady nestavěl jako nějaký bojovník proti nové výstavbě – naopak. Stavět je třeba, město se musí měnit, musí se modernizovat, plnit nové požadavky. Jde mi o tu bezpáteřnost. Když se mi to hodí, protestuji a jsem proti, když se změní situace, tak potichu poplivu všechno, co jsem před tím dělal.

Téměř dva roky již nejsem členem ODS. Přestal jsem tehdy platit členské příspěvky a oznámil veřejně svůj odchod. Nechtěl jsem být dále terčem vnitřních i vnějších útoků, nechtěl jsem také umožnit útoky na samotnou ODS.

A jak dopadá „očištěná“ ODS? Čím déle sleduji agónii této strany, tak je mi nějak smutněji na duši.  Výsledkem očistného programu, který kdysi někdo nazval akcí „čisté ruce“, jsou spíše ruce špinavé. Skoro denně se dovídáme a dočítáme o prohřešcích mých dřívějších spolustraníků, proti kterým jsou moje stále donekonečna opakované tak zvané kauzy (přičemž popírám, že by ve skutečnosti měly nějaký základ, ale i kdyby měly) pouze drobným „nedorozuměním“. A to zdůrazňuji, že tyto kauzy reálný obsah nemají.

Nepochybuji, že mnoho odvážných anonymních diskutujících se do mne bude zase trefovat. Poslužte si prosím…

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Jančík - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů