John: Kdo se dá do boje s dinosaury, čeká ho odplata

16.02.2013 12:00

Zpráva z prvního bloku XVI. konference Věcí veřejných.

John: Kdo se dá do boje s dinosaury, čeká ho odplata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Kdo se dá do boje s dinosaury, čeká ho odplata. Zlikvidovali jsme neblahé dědictví Topolánkovy vlády, neukradli jsme jedinou korunu z veřejných rozpočtů. Proto VV tolik vadí,“  zaznělo v úvodním projevu dosavadního předsedy Radka Johna na 16., volební konferenci Věcí veřejných. I další projevy prvního bloku pak odrážely ohlédnutí i vize pro působení strany na politické scéně.

Radek John poděkoval za podporu, kterou v průběhu tří funkčních období jako předseda měl, a  připomněl, že to byly Věci veřejné, kdo zabránil zvýšení DPH na 21 %, kdo se zasadil o odvolání bývalé nejvyšší státní zástupkyně a o výměnu policejního prezidenta. „Prosadili jsme přímou volbu prezidenta, snížení poslaneckých platů a vyjednali jsme zrušení doživotní imunity, snažili jsme se změkčovat sociální dopady tvrdých opatření ODS a TOP 09. Díky krokům, které jsme udělali, se začaly konečně vyšetřovat velké korupční kauzy i z vysokých pater politiky,“ jmenoval  mezi největšími úspěchy strany její současný předseda a apeloval, že je třeba přispět k pádu této vlády i změně celého politického systému. „K tomu jsou však nutné reformy, z nichž se ježí chlupy starým politickým matadorům,“ dodal.

Anketa

Pozdvihne Vít Bárta VV?

62%
38%
hlasovalo: 5207 lidí
Také  místopředsedkyně strany a šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová, slovy místopředsedkyně strany Jany Drastichové, ve své prezentaci zdůraznila, že bez systematického tlaku by se straně nepodařilo prosadit své programové priority. Kateřina Klasnová z důvodu nemoci na konferenci nemohla být přítomná, její projev tak přednesla Jana Drastichová. „Nezapadli jsme do systému, proto u mnohých vyvoláváme hysterii. V programové kontrole transparentnosti politické scény a státu budeme pokračovat. Věřím, že i z pozice konstruktivní opozice přesvědčíme lidi, že má smysl nás volit. Naším cílem je levnější a spravedlivější život pro občany naší republiky,“ řekla Jana Drastichová za Kateřinu Klasnovou.

Ekonomické problematice se ve svém projevu věnoval poslanec a místopředseda poslaneckého klubu Michal Babák a nastínil priority VV v této oblasti. „Důležité je pro nás zrušení anonymních akcií,  proto jsme podali pozměňovací návrh. Dlouhodobě prosazujeme majetkové přiznání pro prokázání původu majetku nad 20 milionů korun, bojujeme proti insolvenčním mafiím, prosazujeme přísnější zdanění vysoko příjmových skupin,“ uvedl Babák a promluvil také o tématu, kterému se VV kontinuálně věnují, a to je regulace hazardu. „Vláda v tichosti podporuje hazard, na který stát ročně doplácí třiceti miliardami. Navíc porušuje loterijní zákon a vzhledem k tomu, že Nečasův kabinet žádné nápravné kroky nedělá, připravujeme na jeho členy trestní oznámení,“ informoval poslanec.

Poslanec a starosta Nové Vsi v Horách David Kádner připomněl další velký úspěch VV z poslední doby. „Díky našim podnětům z regionů a systematickému tlaku našich poslanců na ministra zdravotnictví v souvislosti s plánovaným snižováním akutních lůžek se podařilo zachránit nemocnici v Roudnici nad Labem,“ uvedl a zmínil i problematiku nového zákona o rozpočtovém určení daní, který finančně poškozuje až šest desítek zejména příhraničních obcí, malých počtem obyvatel ale velkých svým katastrem. „Naši novelu, která tuto situaci chtěla napravit,  smetla Kalouskova TOP09,“ dodal.

Místopředseda poslanců VV Otto Chaloupka se zastavil u tématu tzv. církevních restitucí, které nazval loupeží století.   VV s podporou 18 senátorů podali ústavní stížnost jako poslední možnost zastavit tento proces. „Nevzdáváme se ani dál a navrhneme novelu zákona, která by snížila finanční náhrady vyplácené církvi za majetek, který se jí nevracel,“ uvedl poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Plán Mercedesu, prodávat od roku 2030 jen elektromobily, padl

12:16 Maříková (SPD): Plán Mercedesu, prodávat od roku 2030 jen elektromobily, padl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k elektromobilitě.