John (VV): Je třeba detailně projednat reformy, proto musí být pondělní K9

28.08.2011 9:43

V sobotu proběhlo v Hradci Králové výjezdní zasedání poslaneckého klubu Věcí veřejných.

John (VV):  Je třeba detailně projednat reformy, proto musí být pondělní K9
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Klub měl na programu projednání reforem, které čekají poslance v příštích dnech ale i na schůzi sněmovny, která začne již následující úterý.

Poslanci Věcí veřejných odpovědní za vyjednávání v oblasti sociální reformy místopředsedkyně strany VV Dagmar Navrátilová a předseda výboru pro sociální politiku Martin Vacek informovali poslanecký klub VV o tom, že čtvrteční jednání sociálního výboru bylo se souhlasem všech politických stran přerušeno. Důvodem bylo předložení řady pozměňovacích návrhů členům výboru ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí až na zasedání.  

„Časový prostor na nastudování těchto materiálů byl výrazně omezený a ani věcný obsah neodpovídal zadání dohodnutému na jednání předsedů koaličních poslaneckých klubů a jednoho odborného garanta za každou oblast, které bylo podmínkou pro schválení uvedených změn," doplnil předseda výboru Martin Vacek.

Zcela zásadními rozpory mezi zástupci výboru a Ministerstvem práce a sociálních věcí se ukázaly např. v oblasti definice kompetencí za jednotné výplatní místo mezi Svazem měst a obcí a Úřadem práce ČR.

Vážné nejasnosti se objevily také u tématu sociální karty, jejího využívání a dobrovolnosti. Problémem se ukázalo i svázání sociálních dávek na přidělení identifikačního označení ZP - ZTP.  „Členům výboru se nelíbí ani věková hranice u seniorů (75let), kterou požaduje MPSV jako nejnižší hranici pro vyplacení doplatku na bydlení. Spor byl veden i kolem délky vyplácení rodičovského příspěvku v rodinách s těžce postiženými dětmi," objasnila místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Členové sociálního výboru se dohodli, že výbor bude pokračovat v úterý 30. srpna od 7 hodin. „Tento prostor byl poskytnut zástupcům MPSV, k tomu, aby uvedené neshody byly zapracovány a doplněny," uvedl Vacek. Z důvodu velké účasti veřejnosti na čtvrtečním zasedání sociálního výboru navrhl předseda výboru Martin Vacek, aby v původním časovém rozmezí pro konání schůze, proběhlo veřejné slyšení ke sporným bodům, za přítomnosti ministra a zástupců MPSV.

Poslanecký klub Věcí veřejných vzal na vědomí informaci předsedy výboru, že MPSV přislíbilo, že do pondělí 29. srpna do 12 hodin, budou připomínky členů výboru vypořádány.

V kontextu těchto informací kolem sociálních reforem a situaci na výboru konstatoval, že je nezbytné, aby v pondělí 29. srpna před zasedáním schůze sněmovny proběhlo jednání ve formátu K9.

„Pravidelné setkávání K9 shledávají poslanci Věcí veřejných obzvláště významné v období, kdy se schvalují důležité reformy, které jsou pro Českou republiku tak zásadní. Je třeba detailně projednat i další reformní zákony, důchodovou a daňovou reformu. Od pondělního jednání K9 si klub VV slibuje jednotný přístup koaličních partnerů a garanci pro druhou část jednání sociálního výboru," uvedl předseda strany Věci veřejné Radek John.

Devítičlenný formát koaličního předjednávání důležitých reforem, by měl totiž podle VV sloužit především k tomu, aby nedocházelo k živelnému navrhování změn zákonů ve sněmovně.

Dále se klub usnesl na nutnosti řádného setkávání pracovní skupiny pro veřejné rozpočty, která povede diskusi nad vývojem veřejných rozpočtů do roku 2014. Vznik této skupiny je ustanoven v dodatku koaliční smlouvy.

„Skupina se bude zabývat jak výdajovou stránkou rozpočtu, tak příjmovou, která se týká i daňové reformy a zdanění hazardu, které je v dodatku koaliční smlouvy platné od roku 2012," uvedl ekonomický expert strany Věci veřejné Michal Babák.

Věci veřejné chtějí zdanit hazard korporátní daní ve výši 19% a speciální obratovou daní z hazardu, která bude minimálně 20% Tedy tak aby celkový výběr z loterií byl minimálně 10 mld. ročně.
„Chceme najít cestu, jak část tohoto výběru garantovat přímo pro rozvoj sportu," doplnil Babák.

Hlavním úkolem pracovní skupiny však bude projednání daňové reformy, jejíž jednotlivé parametry budou upravovány na půdě poslanecké sněmovny, tak jak slíbil premiér Petr Nečas na zasedání vlády.

Otazníky stále visí nad osvobozením dividend, zrušením superhrubé mzdy (tak jak je navrhováno s výpadkem 15-20mld.), zrušení daňové podpory ZTP/P, zrušení stravenek či zavedením mezigenerační solidarity.

Prioritou VV však nadále zůstává podpora školství a infrastruktury.  V navrhovaném rozpočtu ale chybí prostředky zhruba v hodnotě 7 mld. korun, a to konkrétně v resortu dopravy, což bude předmětem dalšího vyjednávání rozpočtové skupiny.

„Jedno z východisek, jak by mohla být změna v přerozdělení výběru spotřební daně z motorových olejů provedena, je nasměrování finančních toků přímo do Státního fondu dopravní infrastruktury," navrhl na zasedání poslaneckého klubu ministr dopravy Pavel Dobeš.

Více:
John: Zametli jsme si před vlastním prahem. Žádné špinavé peníze jsme neprali

##PROFIL 1237##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …