Kalousek: Půjčme MMF z devizových rezerv ČNB. Riziko je malé

13.02.2013 17:36

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 2. 2013.

Kalousek: Půjčme MMF z devizových rezerv ČNB. Riziko je malé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, dámy a pánové. Prosím o schválení zákona, který je nezbytnou podmínkou k prioritě naší zahraniční politiky, tedy k projevu mezinárodní solidarity při řešení nejenom evropské, ale celosvětové finanční krize.

V lednu minulého roku na žádost Evropské rady česká vláda rozhodla, že poskytneme půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 1,5 mld. eur. Kdybychom postupovali opravdu jenom podle klíče, tak by půjčka byla zhruba dvojnásobná, nicméně 1,5 mld. eur byl vítaný příspěvek, který mezinárodní veřejnost přivítala.

V takovém případě máme dvě technické možnosti řešení. Buď 1,5 mld. eur, což opravdu není malý peníz, si půjčíme na kapitálových trzích speciálním dluhopisovým programem, tyto peníze poskytneme Mezinárodnímu měnovému fondu a zvýšíme tak deficit. Nebo existuje řešení, které už jsme jednou aplikovali, ve výši zhruba jedné miliardy eur, tuším, že v roce 2007 nebo 2008, a obrátíme se jako vláda České republiky na suverénní Českou národní banku a požádáme ji, zda by část svých devizových rezerv, které drží na trhu u jednotlivých finančních institucí za tržních podmínek, zda by část těchto rezerv ve výši 1,5 mld. eur nestáhla z těchto tržních účtů a nepůjčila je, tak jako je teď půjčuje bankám, které nechci jmenovat, dokonce ani nesmím vědět, kde ty rezervy jsou uloženy, to smí vědět jenom omezený počet lidí, ale prostě nebudou na trhu u konkrétních privátních bank, budou uloženy u Mezinárodního měnového fondu.

Což je samozřejmě výrazně komfortnější a levnější varianta pro Českou republiku jako takovou. Méně komfortní pro Českou národní banku, neboť podmínky dlouhodobých úložek na trhu jsou samozřejmě lukrativnější než dlouhodobá úložka u České národní banky. Je to jeden z důvodů - netvrdím, že jediný - je to jeden z důvodů, proč Česká národní banka jako poradní orgán vlády tuto operaci vládě nedoporučila a je fér, abych to řekl. Že ji nedoporučila. Nicméně toto je výsostná otázka zahraničně politické priority, tu pochopitelně banka nemá ve své kompetenci, tu má ve své kompetenci vláda a vrcholným suverénem je Parlament. A proto vláda přes toto stanovisko České národní banky o tomto rozhodla a Česká národní banka žádost, kterou jsem tlumočil na Bankovní radě, byla ochotna přijmout a akceptovat za podmínky, že česká vláda, a protože rozpočtová pravidla tuto kompetenci vládě nesvěřují, svěřují ji pouze Parlamentu, přijme za tuto půjčku záruku.

Česky řečeno: Kdyby hypoteticky Mezinárodní měnový fond stal se insolventním, což dodnes pro mnoho z nás může znít jako totální nesmysl, ale "doba vymknuta z kloubů šílí" a prostě to, co před deseti lety zdálo se nemožné, dnes je realitou, takže chápu obezřetné bankéře, že třeba za 10, za 20 let budeme stát před realitou, kterou si dnes neumíme představit - tedy je logické, že Česká národní banka říká: Dobrá, je to mezinárodně politická priorita, neodpovídá to však obezřetné bankovní politice, obezřetnému bankovnímu přístupu. V takovém případě vás, politická reprezentace, žádáme, abyste nám jako odpovědným hospodářům na tuto půjčku, kterou vám nedoporučujeme, vystavili garanci. Je to legitimní požadavek. Je to legitimní požadavek, na místě Miroslava Singera mluvil bych stejně. Proto jsem na jednání Bankovní rady tento požadavek akceptoval, přednesl jsem ho vládě, vláda ho akceptovala a nyní ho s veškerou pokorou předkládám Poslanecké sněmovně, protože jsem přesvědčen, že to je významná mezinárodně politická priorita České republiky bez ohledu na politickou příslušnost.

Jsem přesvědčen, že napříč politickým spektrem, možná s výjimkou některých extrémních názorů, které respektuji, ale je to mezinárodně zahraniční politická priorita a riziko této garance je přes všechny legitimní obavy, riziko této garance je opravdu minimální. Minimálně vy z vás, kteří jste vždy bez potíží hlasovali pro garance za České dráhy, tak jste hlasovali pro riziko tak asi stokrát větší než budete hlasovat teď v tomto případě, pokud se rozhodnete můj návrh podpořit.

Jinými slovy vás také prosím, jsem ten poslední, kdo by si troufl říct, že tam je riziko nulové, ale prosím vás, abyste zvažovali jeho míru. V minulosti tato Sněmovna přijímala garance za reálná rizika. Toto je pouze opravdu jenom hypotetické virtuální podle mého názoru nereálné riziko. Ale nemohu si dovolit říct, že je nulové. Proto si vás dovoluji poprosit o schválení. V případě vašeho nesouhlasu nakonec vládě nezbude nic jiného než realizovat dluhopisový program, protože si neumí představit, že by zůstala černým pasažérem na lodi těch, kteří přispívají ke globálnímu řešení této krize, a bylo by to neskonale dražší. Prosím vás o váš souhlas s levnějším a efektivnějším řešením. Hovořil jsem s panem premiérem Singerem, promiňte, snad to nebylo freudovské přeřeknutí, hovořil jsem s panem guvernérem Singerem včera i dnes ráno. Jeho povinností zákonnou a především morální je tady vystoupit a sdělit vám svůj názor. Prosím, abyste ho dnes omluvili. Za prvé je zaneprázdněn, za druhé jsme oba dva přesvědčeni, že jeho vystoupení bude mnohem efektivnější před závěrečným hlasováním v rámci třetího čtení, takže jeho jménem si dovoluji přislíbit, že ve třetím čtení před hlasováním pan guvernér Singer předstoupí před Poslaneckou sněmovnu, aby sdělil své stanovisko.

Děkuji vám za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Analyzovat nálady USA, než se budeme vrhat do cizích válek

8:14 Dostál (Stačilo!): Analyzovat nálady USA, než se budeme vrhat do cizích válek

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k NATO.