Kalousek: Žádám sněmovnu, aby nám rozpočet vrátila k přepracování

24.10.2012 12:32

Řeč na 47. schůzi PSP ČR dne 24. 10. 2012. K návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2013.

Kalousek: Žádám sněmovnu, aby nám rozpočet vrátila k přepracování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si z pověření vlády Sněmovně předložit návrh státního rozpočtu na rok 2013. Nyní tak, jak jsem předpokládal, mělo následovat zhruba třičtvrtěhodinové zdůvodnění jeho parametrů, makroekonomického prostředí, v kterém se nacházíme, legislativy, o kterou se závazné ukazatele státního rozpočtu opírají, a zdůvodnění, proč vláda návrh předkládá v takové podobě v souvislosti se svojí fiskální strategií, jak ho předkládá.

Já si s vaším dovolením, pokud se vás to nedotkne - pokud se vás to dotkne, tak jsem připraven reagovat v rozpravě. (Předsedkyně prosí o klid v sále.) Ale já vás s vaším dovolením tohoto zdůvodnění ušetřím, neboť nemohu zdůvodňovat návrh, který v tuto chvíli objektivně neodpovídá realitě a platnému právnímu řádu.

Na jaře, když jsme začali připravovat rozpočtový proces, byli jsme přesvědčeni, že rozpočtové změny, které dohodla a dokonce prosadila v Poslanecké sněmovně napoprvé vláda, budou v tuto chvíli již platné a účinné k 1. 1. 2013.

Jsem ze staré školy a počítal jsem vždy s tím, že vládní strany budou prostě vládní strany a že vládní prioritu a vrcholně prioritní vládní návrhy zákonů dokáží podpořit. Leč doba se zjevně posouvá k vyspělejšímu stupni demokracie, vládní strany už nemohou pravděpodobně dostávat svým závazkům, alespoň některé, které na politické scéně platily, a ministr financí i odpovědná vláda na to musí reagovat. Můžeme na to reagovat pouze tak, že vás budu chtít požádat, aby Poslanecká sněmovna podle části 13 jednacího řádu vládě návrh rozpočtu vrátila.

Já bych rád jenom zareagoval na některé mediální interpretace našich včerejších vyjádření, že vláda stáhne návrh rozpočtu. Vláda nic takového udělat už nemůže, teď už je suverénem Poslanecká sněmovna. Teď už rozhoduje pouze Poslanecká sněmovna, a ta v prvním čtení rozhoduje tak, jenom připomínám, že návrh zákona o státním rozpočtu je speciální zákon, je to ingerence legislativy do exekutivy, proto má také svůj speciální proces projednávání, nelze ho zamítnout v prvním čtení, je možné buď závazné ukazatele v prvním čtení schválit - závazné ukazatele jsou příjmy, výdaje, saldo a vztahy na místní rozpočty - a nebo je neschválit a poté je vládě vrátit s doporučením, jak tyto závazné ukazatele mají být upraveny. A mně tedy nezbývá nic jiného, než se jako poslanec přihlásit do rozpravy, což jsem učinil, a v rámci rozpravy jako poslanec navrhnout ono usnesení, které odpovídá jednacímu řádu, a navrhnout Poslanecké sněmovně vrácení těchto závazných ukazatelů s doporučením, aby v onom zákonném termínu - zákon hovoří o termínu nikoliv kratším než 20, nikoliv delším než 30 dní, aby v onom zákonném termínu vláda předložila nový návrh zákona o státním rozpočtu, kde závazné ukazatele budou přizpůsobeny platné rozpočtové legislativě. Nikdy jsem se nedomníval, že kdy jaký předkladatel státního rozpočtu se ocitne v této pozici, nicméně všechno je zjevně jednou poprvé. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…