Klasnová: Opravdu musí ČRo prodávat zámek soukromé osobě, navíc v době krize?

04.01.2012 17:11

Rada Českého rozhlasu by měla zítra podepsat prodejní smlouvu zámku v Přerově nad Labem. Nejen místopředsedkyni sněmovny a středočeské poslankyni Kateřině Klasnové se postup Rady nezamlouvá, proti je i přerovská radnice. Renesanční skvost by měl přejít do soukromých rukou.

Klasnová: Opravdu musí ČRo prodávat zámek soukromé osobě, navíc v době krize?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Rozhlas, tehdy Československý, získal renesanční zámek v Přerově nad Labem počátkem 80. let od státu za jednu korunu. Rada Českého rozhlasu by měla ve čtvrtek s kupcem Martinem Švehlou podepsat smlouvu o prodeji zámku za dvacet milionů korun. Rozhlas přitom do rekonstrukce zámku v průběhu let investoval minimálně právě dvacet milionů.

 „Český rozhlas je veřejnoprávní institucí, je financován z koncesionářských poplatků, měl by být nositelem určité kultury a strážcem kulturního dědictví národa. Neočekávala bych tedy striktně tržní přístup k prodeji zámku. Renesanční skvost může skončit v rukách soukromníka, který nepředložil žádný záměr jeho využití, není jasné, zda bude zámek a jeho okolí přístupné veřejnosti či jaká bude garance, že se z památky nestane časem ruina,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. „Také nechápu, proč Rada na prodej tak tlačí. Diskuse o prodeji zámku trvá už několik let, prodej schválila Rada v listopadu loňského roku a už zítra chce uzavřít smlouvu. Nejsem si jista, zda je rozumné prodávat v době recese, kdy šly všechny realitní ceny dolů?“ zeptala se Klasnová. A připomněla například shodu vedení sněmovny, podle níž s uvažovaným prodejem rekreačních objektů a vily předsedy sněmovny dolní komora počká na dobu, která bude prodeji realit příznivější.

Postup Českého rozhlasu se nelíbí ani zástupcům vedení města, ani obyvatelům Přerova nad Labem či členům občanského sdružení Přerováci nadlabáci. Místostarostka Irena Gregárková připomněla, že prodej zámku se uskutečnil bez výběrového řízení. A také to, že rozhlas odmítl nabídku Středočeského kraje na převzetí zámku, zbudování expozice a propojení se stávajícím přerovským skanzenem.

V zámku byl umístěn rozhlasový archív. Po přestěhování skladu zvukových nahrávek zůstal zámek několik let prázdný a rozhlas pro něj nemá využití, naopak musí platit jeho provoz.

Případný kupec Martin Švehla byl v letech 1985-1990 ekonomickým redaktorem Československé televize, roku 2003 jej zpět do ČT přivedl generální ředitel Jiří Janeček. Roku 2007 ČT opustil a stal se viceprezidentem pro vnější vztahy Citibank. Nyní přednáší na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.