Kohout (VV): Kauza primátora Lajtocha je také měřítkem právního státu

08.08.2012 19:34

Místopředseda Věcí veřejných a předseda klubu VV Přerov Jiří Kohout považuje zprávu o tom, že krajská státní zástupkyně v Olomouci už podruhé zastavila trestní stíhání primátora Přerova Jiřího Lajtocha a dalších bývalých radních za alarmující. „Jde o pokus zmařit snahu dostat politiky před soud za manipulace s veřejnými zakázkami,“ upozorňuje.

Kohout (VV): Kauza primátora Lajtocha je také měřítkem právního státu
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Jiří Kohout připomíná, že v kauze jsou zapleteni kromě dvou vysoce postavených členů ČSSD, senátora a primátora Přerova Jiřího Lajtocha a jeho náměstka Václava Zatloukala, také dva radní za ODS, konkrétně první náměstek primátora Josef Kulíšek a radní Jiří Čermák. „Jedná se o typickou ukázku spolupráce na komunální úrovni, kdy dvě nejsilnější politické strany spojily svůj stranický zájem a ten se pak promítl do skutků, kterými se více než rok zabývala protikorupční policie,“ říká Kohout.

Podle místopředsedy VV by měl primátor Lajtoch vysvětlit svá slova o štvanici na  přerovské politiky. „Zpochybňuje jimi nezávislost orgánů činných v trestním řízení, republikové policie, vsetínského státní zastupitelství, kterému byla kauza odebrána, když ji odmítlo zastavit, a dokonce i Nejvyššího státního zastupitelství. To totiž  zrušilo části usnesení olomoucké krajské státní zástupkyně, policie pak doplnila dokazování a znovu navrhla čtyři přerovské politiky obžalovat,“ připomíná Kohout.

Podle jeho slov je velmi zneklidňující fakt, že státní zástupkyně odůvodnila zastavení trestního stíhání tím, že se obvinění nedopustili trestného činu. „Přerovská kauza se týkala dvou konkrétních veřejných zakázek, ale podobně problematických soutěží, které jsou již rozjeté a míří na státní kasu, je na přerovské radnici víc,“ podotýká Kohout a uvádí další příklad projektu elektronizace státní správy za 160 miliónů korun. „Už od počátku ho provází pochybnostmi nad výběrem společnosti, která celý projekt organizuje. Silné vazby na ODS jsou evidentně hlavním kritériem jednostranného výběru,“ říká Kohout, který byl jako předseda petičního výboru aktivní při vzniku petice za odvolání primátora Lajtocha.

„Petiční archy rozhodně stahovat nebudeme, naopak, s ještě větší intenzitou budeme sbírat další podpisy,“ informuje s tím, že je zvědavý, jak o kauze znovu rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. „Domníváme se, že pokud nejvyšší instance v systému státních zastupitelství rozhodne o podání žaloby, vyvstane otázka, nakolik bude olomoucká krajská státní zástupkyně  schopná  objektivně a nestranně hájit zájmy státu. Pak by se logicky dalo očekávat, že jí spis bude odebrán a dostane ho nestranný státní zástupce,“ uvádí Kohout.

„Poslední vyjádření této státní zástupkyně, že šlo maximálně o správní delikty, nakonec vinu politiků připouští. Evidentně se nyní licituje o to, zda a nakolik to ovlivní žalobu v trestním řízení. Domníváme se, že vývoj kauzy může ukazovat na možnou dysfunkci právního státu. Její aktéry z řad politiků se totiž nedaří dostat k nezávislému soudu, který jediný je může od vznesených podezření očistit,“  dodává místopředseda Věcí veřejných Jiří Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.