Koníček (KSČM): Co bylo ukradeno, má být vráceno… Ano, ale uživateli nebo majiteli?

22.08.2012 16:47

Vyjádření poslance Parlamentu ČR Vladimíra Koníčka k výrokům ministra Kalouska proti kampani k církevním restitucím

Koníček (KSČM): Co bylo ukradeno, má být vráceno… Ano, ale uživateli nebo majiteli?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

„Tak si představte, že já Vám ukradnu auto, chytnou mě, ale já řeknu: Já to nevrátím, já navrhuji, aby byl ten automobil dán do fondu, a dál s ním budu jezdit, a Vy ten fond teda budete moct spravovat a stát Vám bude platit příspěvek na dopravu,“ tak reagoval na návrh sociální demokracie na vytvoření speciálního fondu, který by spravoval církevní majetek, ministr financí Kalousek.

Bohužel zapomněl zmínit, že většina aut, zůstaneme-li u tohoto přirovnání, kterými církevní představitelé jezdili, byla z půjčovny. A pro jejich používání byli vázáni spoustou podmínek.

Teď chce pan ministr tato auta, původně z půjčovny, věnovat církvím, ať si s nimi dělají, co chtějí. A přidává jim k tomu kartu na benzín na třicet let.

Ale vždyť církve mají na ta auta technické průkazy (majetky jsou zapsány v pozemkových knihách), mohl by říct ministr. Ovšem určitě opomene zmínit, že na velkém množství těch zápisů je úředníky připsáno Sine presentato – zapsáno bez písemného podkladu.

A jak k tomu došlo? To císař nařídil zapsat všechna auta (pozemky) do nových pozemkových knih. A představitelé církve si je tedy nechali zapsat, vždyť v nich jezdili (užívali výnosy majetku). Jen pečlivý úředník poznamenal, že si o zápis pouze řekli, že prostě nepředložili žádnou listinu k tomu zápisu. A teď na základě takovýchto zápisů vznášejí nároky.

Vladimír Koníček, poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hannig (Rozumní): Chtěli nám zakázat přístup do lesů

16:02 Hannig (Rozumní): Chtěli nám zakázat přístup do lesů

Nebýt ombudsmana Stanislava Křečka (85), tak nečinností obou opozičních stran, jak ANO, tak SPD, sko…