Kubata (TOP 09): Vlk i koza spokojeni, daňový poplatník nejspíš také, ale...

04.11.2012 14:03

Komentář poslance Václava Kubaty

Kubata (TOP 09): Vlk i koza spokojeni, daňový poplatník nejspíš také, ale...
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Václav Kubata

V Senátu byl schválen návrh zákona omezující hlasitost reklamy televizního vysílání. Je to vzácný příklad shodného názoru na věc, a to jak poslanců, tak senátorů. A taky aby ne, vždyť jsme tento poslanecký návrh připravili ve shodě napříč politickým spektrem! Měli jsme pocit, že v jednotě plníme přání veřejnosti - proboha ať už ta reklama přestane řvát! Jistě naprosto oprávněné přání nás všech, tedy jak politiků, tak i veřejnosti.  Ale má to jeden háček. Bylo nezbytně nutné vynakládat veřejné peníze na platy nás zákonodárců, na práci nad takovým zákonem? Podle mne nikoliv.

Problém hlasitosti reklamy se táhne již několik let a televize neposlouchaly své klienty, tedy diváky, kteří jasně dávali najevo názory a naopak bez zardění plnily přání zadavatelů reklamy. Nečinně a vědomě vysílaly reklamy s vyšší hlasitostí než je běžný program. Jistě nic neporušily a reklamní agentury jim dodávaly již hotové spoty, do kterých nesměly zasahovat.

Ve většině domácností ovšem díky tomu vypadá sledování oblíbeného pořadu tak, že když začne jekot sdělující úžasné vlastnosti čehosi, co divák nejspíš ani nepotřebuje, každý ihned začne sahat po dálkovém ovládání a ztišuje, aby za pár minut zase hledal ovladač, protože neslyší, jak jeho pořad pokračuje.

My politici jsme vyslyšeli smutné volání občanů a připravili, projednali a schválili zákon, který to těm televizím zatrhne.

Ale šlo to i jinak. Nemuseli jsme za to všichni platit! Sám jsem před pár měsíci oslovil otevřeným dopisem největší televize a vyzval je, aby dobrovolně sladily hladiny zvuku. Jediné, kdo se k tomuto postavily čelem, byla Česká televize a TV Barrandov. Další televize se vymluvila na zákony a ta čtvrtá se raději ani neozvala. A přeci šlo jen o dobrou vůli, která by potěšila jejich diváky a ukázala, že na ně myslí.

Proto jsme se do toho definitivně museli vložit my politici - zákonodárci.

Místo tohoto rozhodně ne nejpodstatnějšího zákona jsme mohli komplexně řešit například tolik diskutované volby do rad veřejnoprávních médií, mohli jsme se zamyslet, jak inovovat zákony definující jejich činnost. Bohužel. A já mám pocit, že tento stav vyhovuje těm, kteří v tom umí chodit a mají vyšlapané a vychozené cestičky! Máme jako politici stále ještě mnoho restů, které jsme nesplnili a nerad bych, aby to skončilo jako s tím vlkem a kozou. Tak, aby občan, který sleduje tento odvěký souboj, dostával jen ten rohlík k opití!

Václav Kubata
poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…