Lachnit (ANO): Ke světu, ve kterém by se lépe žilo, nevede kultura sobectví a individualismu

05.09.2016 8:34

Při slavnostní mši ve zlíchovském kostele sv. Filipa a Jakuba předal prezident Arcidiecézní charity Praha P. Stanisław Góra za přítomnosti vikáře P. Josefa Ptáčka zřizovací dekret ředitelce nově zřízené Farní charity Praha Barrandov. Této mimořádné slavnosti se zúčastnil také radní JUDr. Petr Lachnit, který přednesl krátké zamyšlení.

Lachnit (ANO): Ke světu, ve kterém by se lépe žilo, nevede kultura sobectví a individualismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Lachnit

Vážený pane Vikáři, Vážení farníci, Vážení hosté,

Dnešní doba je posedlá vytvářením zisku. Téměř jako anachronismus pak působí lidé, kteří nechtějí dosahovat zisku, ale chtějí pomáhat druhým. Jejich jediným ziskem je vědomí obecné prospěšnosti. To je dokáže uspokojit a být pro ně dostatečnou odměnou. Připadá vám to jako pohádka? Není, můžete se přesvědčit na vlastní oči právě nyní, kdy bude pan prezident Arcidiecézní charity Praha předávat pověření nové Farní charitě Praha Barrandov.

Obsah slova charita je pro mně solidarita, sociální cítění, úcta ke starším a shovívavost k mladým. Nestačí však těmito obraty přecpávat naše volební programy. Je třeba těmto myšlenkám vrátit jejich místo nejenom ve společnosti, ale především uvnitř každého člověka. Tady může další z farních charit přispět i k obnově pojmu lidství. Tak dokáže naplňovat své poslání. Nejsou to malé úkoly. Ovšem společnosti to moc prospěje! Hlavně pro lidskou útěchu, pro to lepší v člověku.

Na slovo solidarita se však často zapomíná nebo se o něm mlčí, protože je nepohodlné. Stala se z něj téměř nadávka. Vždy se snažím vyzvat veřejné představitele, podnikatele a všechny lidi dobré vůle, aby nikdy nepolevili v úsilí o spravedlivější a solidárnější svět. Nikdo nemůže zůstat netečný vůči nerovnostem, které ve světě dosud vládnou! Ke světu, ve kterém by se lépe žilo, nevede kultura sobectví a individualismu, jež často řídí naši společnost, nýbrž kultura solidarity. Utváříme ji tehdy, spatřujeme-li v druhém nikoliv konkurenta, nýbrž bratra.

Budu velmi rád, pokud se ve čtvrtek na smíchovském Andělu potkám při tradičním Dnu neziskových organizací pořádaném naší městskou částí s představiteli nové Farní charity Praha Barrandov. Uspořádáním Dne neziskových organizací se úřad naší městské části alespoň trochu pokusil ocenit řady dobrovolníků a nadšenců pracujících v neziskovém sektoru a současně ukázat našim spoluobčanům, v jakých všech oblastech a s jakými výsledky tyto organizace pracují. Budeme rádi, pokud i Vaše barrandovská charita rozšíří letos návštěvou, a příští rok svou účastí řady těchto neziskových organizací prezentujících svou činnost na Dnu neziskových organizací Prahy 5.

Často hovořím o vlídnosti. O potřebě vlídnosti při jednání úřadů i mezi sebou navzájem. Na Dnu neziskových organizací jsem se vždy setkával s vlídností jako se samozřejmostí. Tato akce vždy dokáže přivést do řad dobrovolníků další, kteří chtějí pomáhat. Ukáže, komu je pomáhat třeba a jak to lze dělat, aniž bychom dávali najevo pocit převahy nebo laskavého soucitu. Chovejme se k sobě jako lidé. Tak i pomáhejme.  

Závěrem mně dovolte popřát nové Farní charitě Praha Barrandov mnoho zdaru v její nelehké, ale tolik potřebné a smysluplné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…