Langšádlová (TOP 09): Rodina–komunita–obec. Jen takový model může dětem pomoci

06.10.2011 5:26

Mezi hlavní společné priority TOP 09 a Unie center pro rodinu a komunitu patří posílení pěstounské péče jako podmínky pro transformaci jak kojeneckých ústavů, tak dětských domovů. Je smutné, že například v Praze se za poslední rok objevil jen jeden jediný nový pěstounský pár, míní Langšádlová

Langšádlová (TOP 09): Rodina–komunita–obec. Jen takový model může dětem pomoci
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

Malé děti v kojeneckých ústavech a plné dětské domovy, to je důsledek dlouhodobé sociální politiky v České republice. Současná vláda, v čele s Ministerstvem práce a sociálních věcí, se intenzivně snaží tento trend zastavit, resp. obrátit.

Významnou zastávkou na této cestě jsou komunitní centra, která mají bezprostřední styk s konkrétními rodinami v konkrétním prostředí. Jedině takové řešení problémů se jeví jako efektivní. Právě postavení komunitních center v systému péče o děti se věnovali zástupci Unie center pro rodinu a komunitu v Poslanecké sněmovně, kam je pozvala poslankyně Helena Langšádlová.

Jsem přesvědčena, že se musíme vrátit k přirozenému modelu, který jde postupně od rodiny, komunity, obce, kraje až ke státu. Tedy k modelu, který ve společnosti fungoval po staletí. Jsou totiž situace, pro jejichž řešení je místní komunita nenahraditelná," vysvětluje Helena Langšádlová, členka Mezirezortní koordinační skupiny k transformaci a sjednocení systému péče o ohrožené děti.

Mezi hlavní společné priority TOP 09 a Unie center pro rodinu a komunitu patří posílení pěstounské péče jako podmínky pro transformaci jak kojeneckých ústavů, tak dětských domovů. „Je smutné, že například v Praze se za poslední rok objevil jen jeden jediný nový pěstounský pár," dodala Langšádlová.

Helena Langšádlová podporuje záměr ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka změnit systém náhradní výchovy dětí. Podle něj by již nebylo možné umisťovat děti do kojeneckých ústavů a dětských domovů, pokud dítě nepřekročí věk tří let. Cílem transformace péče o ohrožené děti by mělo být snížení počtu dětí, které své dětství tráví v ústavní výchově.

Konference se rovněž zúčastnily:

Unie center pro rodinu a komunitu hraje vůdčí roli v transformaci a rozšíření činnosti mateřských a rodinných center. Pořádá semináře a konference o tom, jak efektivně propojovat služby v komunitě, a poskytuje centrům podporu, metodické vedení a sdílení dobré praxe v rámci ČR i ve vztahu k zahraničí.

Iniciativa za rozvoj náhradní rodinné péče Odsouzeni.cz je skupina významných nevládních organizací, která se rozhodla vytyčit společné cíle k dosažení kvalitnějšího systému péče o ohrožené děti v českém prostředí a přijala společné memorandum k vyhlášení Iniciativy za rozvoj náhradní rodinné péče.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně rozpočtového výboru PSP ČR (TOP 09)

Více:

Ministr Drábek: Reakce na nepravdivá vyjádření o kojeneckých ústavech

##PROFIL 3585##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…