Langšádlová (TOP 09): Špatná předpověď Bohuslava Sobotky

03.02.2013 10:28

Šéf opoziční ČSSD rád zdůrazňuje, jak vládě a ministrovi financí nevycházejí předpovědi makroekonomických ukazatelů a daňových příjmů.

Langšádlová (TOP 09): Špatná předpověď Bohuslava Sobotky
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Pokud se však seznámíme s jeho vlastními predikcemi z poslední doby, zjišťujeme, že také není nijak obzvláště úspěšný.

Podívejme se, co napsal na svůj blog v polovině června minulého roku: „Ačkoliv vláda tvrdí, že letošní schodek státního rozpočtu skončí na 105 miliardách korun, je květnová sekera (79 miliard) nominálně téměř stejná, jako v loňském roce (81 miliard), kdy ale deficit rozpočtu na konci roku dosáhl 142 miliard korun! Za pouhých pět měsíců už vláda vytvořila deficit ve výši 75 % celoročního plánu… tak je zřejmé, že ministr Miroslav Kalousek už zase nedodrží Sněmovnou schválený deficit.“ Připomeňme, jak to dopadlo. Ministr financí nakonec dodržel Sněmovnou schválený deficit, ten byl o něco nižší (101 mld. Kč) než schválený plán a k tomu se ještě meziročně snížil o více než 40 mld. Kč.

Velmi se divím, že jako bývalý ministr financí zcela „zapomněl“ na skutečnost, že na základě několika měsíců roku nelze vynášet žádné definitivní soudy ohledně celoročního vývoje. Ze svého předchozího působení by měl přece vědět, že naplňování příjmů státního rozpočtu a především čerpání výdajů neprobíhá plynule v rámci celého roku, ale stává se předmětem určitého kolísání. To je dále ovlivňováno řadou faktorů, včetně vlivů mimořádných a jednorázových, např. změny legislativy typu uplatňování DPH na vstupu či změna vyplácení záloh na regionální školství, které znemožňují jednoduché meziroční porovnávání.

Proto prosím Bohuslava Sobotku, než začne mást veřejnost, aby se důkladně seznámil se všemi skutečnostmi. Chápu, že jej asi znepokojuje, že vláda plní svůj plán snižování deficitu státního rozpočtu, zatímco za jeho působení se vesele porušovaly výdajové limity. Přesto by i opoziční kritika měla být korektní a zakládat se na jednoznačných faktech.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně Rozpočtového výboru PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Helena Langšádlová - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…