Lesenská (ČSSD): Napravit tento stav – úkol víc než aktuální

14.04.2013 13:13

Šest a tři čtvrtě miliardy – to je účet pouze tří předražených nebo téměř pozastavených miliardových projektů za doby současné vlády „ rozpočtové odpovědnosti“ Petra Nečase. Jsou to projekty Opencard, IZIP a sKarty.

Lesenská (ČSSD): Napravit tento stav – úkol víc než aktuální
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Karta Pražana stála 1,25 miliardy korun. Jedná se o víceúčelovou kartu na MHD, do knihoven, restaurací apod. Je spojena s řadou korupčních skandálů, což se  přičítá  exprimátorovi a současnému poslanci za ODS Pavlu Bémovi. Ale ani nový primátor Bohuslav Svoboda se nevyhnul obvinění v této kauze.

Elektronická zdravotní karta IZIP měla sloužit jako centrální systém spravující lékařské záznamy pacientů. Projekt  pro  jeho krkolomné zavádění a tím i pro jeho nízké  využití  byl  zastaven  a následně zrušen. Náklady na jeho realizaci byly přes 2 miliardy korun. Navíc se dodneška neví, kdo stojí za současným majitelem projektu a kam vlastně tyto peníze odplynuly.

Třetím v řadě, zatím posledním nepovedeným projektem pravicových politiků je sKarta. Jejím hlavním posláním mělo být zabránění  zneužívání sociálních dávek, které měly být přes tuto kartu vypláceny a hlavně pro některé skupiny měly být použity povinně jako platební karty, aby ministerstvo mělo kontrolu nad způsobem použití sociálních dávek. Podle představ minulého ministra práce a sociálních věcí by provinilcům v případě nákupu alkoholu nebo cigaret prostřednictvím karty měly být pozastaveny výplaty některých dávek.  Dílo bylo natolik „podařené“, že byl kvůli němu zatčen a v současné době je stíhán na svobodě s podezřením na korupci jeho protagonista první náměstek ministra Vladimír Šiška a neprodleně po něm odešel z ministerského křesla i Jaromír Drábek.

Tito pánové uzavřeli za Českou republiku smlouvu s Českou spořitelnou, dcerou rakouské společnosti ERSTE smlouvu na dvanáct let (!), aniž k tomu měli mandát. Smlouva je tedy možná nezákonná, protiústavní, jak upozorňuje ombudsman a bývalý soudce Ústavního soudu Pavel Varvařovský.

To je jedna strana problému. Tou druhou,  nikoliv  poslední  je, že se Česká spořitelna, potažmo její zahraniční  matka  dostává k datům, které žádné privátní bance nepatří. V tom  smyslu  hrozí  ministerstvu  práce  a sociálních věcí pokuta až deset milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Sociální karty mělo koncem března zhruba 268 tisíc lidí.  Do  současně doby je odmítlo téměř čtyři tisíce tři sta osob.  Dle plánu je mělo dostat přes milion lidí. Na  základě  smlouvy  MPSV se spořitelnou má přes sKarty putovat alespoň 98 procent sociálních dávek a v budoucnu i důchody(!). Jen pro zajímavost – sKarta byla primárně určena proti zneužívání sociálních dávek, kdy se s jejich pomocí měly kontrolovat výdaje, zda se neutrácí za alkohol a tabák. Tato funkce se však z projektu ztratila!

Projekt, podle představitele banky stál zatím přes 300 milionů korun. V rozporu s Drábkovým tvrzením, že provozem sKarty se ušetří čtvrt miliardy korun, opak je pravdou. Ani provoz karty není zadarmo. Stát vynakládá další peníze, se kterými v původních úvahách a komentářích záměru nebylo  jaksi počítáno. Konkrétně se jedná o čtečky karet. Ani jedna  ze 230 poboček úřadů práce ČR není vybavena potřebnou čtečkou karet. Čtečky nejsou obchodním artiklem banky a proto ani nemohly být předmětem smlouvy se spořitelnou a to ani v případě, že by se na ně nezapomnělo. Ach, jo. Pořízení těchto čteček tak vyjde stát nejméně na dalších půl milionu korun.  A to v případě že bude  na  každém  regionálním  úřadě  k dispozici jen sedm nejlevnějších čteček za cenu 300 korun. Kdyby měli jednu, dvě, práce úředníků by byla daleko pomalejší.

sKartu využívá v současné době zhruba desetina jejich držitelů. Aby toho nebylo málo, obdobnou funkci bude mít i elektronický občanský průkaz, který stát postupně zavádí. Je proto zákonité, že opoziční sociální demokracie se rozhodla napadnout projekt sKarty  u Ústavního soudu  a prostřednictvím Senátu navrhnout jeho úplné zrušení.

Jenom šest a tři čtvrtě miliardy – takový je „příběh“ pouze tří akcí, projektů  -  od kterých se „tiše“ odchází,  pozůstatků  vlády „rozpočtové odpovědnosti“ Petra Nečase, a ministra financí  Miroslava Kalouska a pravicových politiků. V zemi, kdysi bohaté, dnes do velké míry ožebračené. V   zemi  se značnou nezaměstnaností, s rostoucí sociální i morální bídou

Napravit tento stav, dát lidem práci a ji také řádně ocenit, zhodnotit, napravit vztahy mezi generacemi, učinit tuto zemi konkurenceschopnou, aby se znovu svými výsledky dostala do povědomí  Evropy, ale i světa – bude velice těžké. Nadcházející volby by však měly dát jasnou odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu