Levá (KSČM): K situaci v Národním divadle

12.09.2012 7:21

Náhlé odvolání ředitele Národního divadla Černého vyvolalo mnoho pochybností, otevřelo staré rány.

Levá (KSČM): K situaci v Národním divadle
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Transformace, tedy spojení Národního divadla se Státní operou, které se ředitel Černý tak ochotně ujal, byla od prvopočátku provázena odporem ze strany Státní opery. Mnozí poukazovali na finanční náročnost takového kroku, na obou scénách se objevila nejistota, obavy z budoucího vývoje.

Národní divadlo je příspěvkovou organizací ministerstva kultury, vždy tedy hospodařilo s dobrým rozpočtem. Ostatní divadla (především mimopražská) mohla jen závidět. Dnes audity ukazují, že nebylo vše v pořádku, zřejmě došlo i k porušení zákona.

Nová ministryně kultury nastoupila do funkce, převzala balík problémů a očekávalo se, že se chybami bude zabývat. Dlouho s tím otálela a nakonec zvolila nejméně vhodné řešení. Odvolala ředitele a Národní divadlo dočasně svěřila svému náměstkovi Martinu Sankotovi. Bleskové odvolání bylo opakováním stejného přístupu jako k bývalému řediteli Státní opery Dolanskému. Ekonom bez znalostí o světě divadla v čele této významné kulturní instituce logicky okamžitě vyvolal odpor, vedení Národního divadla se postavilo za odvolaného ředitele, žádají odvolání ministryně, napětí doprovázejí mediální přestřelky a objevují se spekulace o politických intervencích.

Mnozí si opět kladou otázku: Jak v Národním divadle dál? Jedni by rádi divadlo průkopnické, které jde o krok před ostatními, nebrání se experimentům a novým formám. Druzí volají po klasické české tvorbě, po osvědčeném tradičním repertoáru. Další pak doufají ve znovuodloučení Státní opery od Národního divadla.

Co klub KSČM doporučuje:

1.Zklidnit atmosféru, jednat, vysvětlovat, naslouchat.
2.Důkladně překontrolovat, zda s penězi daňových poplatníků bylo vždy nakládáno hospodárně a v souladu se zákonem.
3.Zahájit transparentní výběrové řízení na nového ředitele a do čela Národního divadla vybrat uznávanou osobnost.

Ivana Levá, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně KSČM pro resort kultury

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…