Liptáková (KDU-ČSL): D1, sbohem a zapomeňte

31.10.2012 13:49

KDU-ČSL se pozastavuje nad naprostou ztrátou vážnosti informací, které v oblasti dopravní politiky předává veřejnosti vláda ČR.

Liptáková (KDU-ČSL): D1, sbohem a zapomeňte
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Klára Liptáková (KDU-ČSL)

Jak je možné, že několik po sobě jdoucích ministrů dopravy s naprostou vážností vydalo prohlášení, že se zahajuje oprava a modernizace dálnice D1, a ani jednou se tato informace nezakládala na pravdě? Není tomu tak dávno, co opravu zahajoval ministr Slamečka z Fischerovy vlády, nejzazší termín opravy ministra Bárty byl březen 2011, nynější ministr dopravy Dobeš sliboval jaro 2012 a najednou se ukazuje, že ve slibovaných časových horizontech nebylo reálné realizovat ani výběrová řízení a stavební povolení.

Z jednadvaceti úseků se nyní hovoří o pěti, jejichž realizace by údajně mohla začít na jaře 2013. Může vládě tentokrát čtyři a půl milionu řidičů v ČR věřit? Kdyby obdobná situace nastala ve vyspělých zemích Evropy, ministr by nejspíš rezignoval pro ztrátu důvěry. U nás? Ministr vyhlásí „nepřekročitelný termín“ potvrzený zástupci Ředitelství silnic a dálnic, opentlený „kvalifikovanými“ informacemi o časových plánech, technologiích, harmonogramech… a do půl roku se spontánně ukáže, že šlo o blamáž.

Kvalitě výstupů vycházejících z našeho ministerstva dopravy také jistě neprospívá, že pozici generálního ředitele ŘSD (dle výběru příslušného ministra) za poslední dva roky zastává už čtvrtá osoba. Provozní ředitel téže instituce byl vyměněn čtyřikrát, zatímco místo ředitele pro výstavbu zůstávalo dlouhodobě neobsazeno. Je nasnadě, že při takovém „průvanu“ ve vrcholovém managementu nemůže instituce plnit své úkoly a nabízí se otázka, kdo a za jakým účelem svádí boj o vliv v organizaci s mnohamiliardovým rozpočtem. „Třešničkou na nechutném dortu“ je čerstvé odvolání náměstka Tomana, jednoho z posledních silničářů - odborníků na Ministerstvu dopravy. Ve vládě a na ŘSD je už zřejmě místo jen pro ty neinformované. Takoví lidé se lépe řídí.

Ing. Klára Liptáková
Místopředsedkyně KDU-ČSL

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…