Liška (SZ): Nečasova vláda - hrobař obnovitelné energetiky

03.11.2012 18:42

Vláda České republiky má na svém dnešním jednání řešit aktualizaci Národního akčního plánu (NAP) pro obnovitelné zdroje. NAP je nástrojem, který by měl Česko dovést ke splnění minimálně 13% závazku v obnovitelné energetice v rámci cílů EU do roku 2020.

Liška (SZ): Nečasova vláda - hrobař obnovitelné energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Místo ambiciózního plánu na podporu tohoto perspektivního odvětví bohužel aktuální návrh spíše připomíná plán, jak toto odvětví přiškrtit a zajistit prostor pro špinavou energetiku tak, jak je navrženo v aktualizaci energetické a surovinové koncepce státu.

„Vláda zcela selhává ve vnímání globální reality rozvoje obnovitelných zdrojů. Zatímco ve světě se obnovitelné zdroje řadí mezi rapidně rostoucí odvětví energetiky, česká vláda navrhuje velmi nízké cíle pro solární energetiku a dokonce snižuje oproti stávající NAP podíl větrné energetiky. Přitom cena za instalovaný výkon obou zdrojů neustále klesá a očekává se, že v řádu několika let mohou být oba zdroje v Evropě zcela konkurenceschopné bez dotací," říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

„V aktualizaci NAP zůstává neřešeným a velkým problémem štědrá podpora pro spoluspalování dřevní štěpky v elektrárnách s nízkou účinností, což mimo jiné vede k růstu cen tohoto zdroje pro individuální vytápění. A primárně právě do vytápění by měla směřovat dřevní štěpka jako energetický zdroj," doplňuje člen předsednictva Strany zelených Ondřej Mirovský.

Strana zelených usiluje o to, aby vláda v rámci aktualizace NAP obnovitelným zdrojům umožnila takový rozvoj, který dovolí překročit Evropskou unií danou 13% hranici podílu obnovitelné energetiky a nastavit pro to finanční stimuly, které budou flexibilně reagovat na proměny tohoto dynamického odvětví. Česká republika má široký prostor pro využívání domácích obnovitelných zdrojů (až cca 80% obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v roce 2050) a bylo by promarněnou příležitost toho nevyužít.

Současná vláda je však evidentně spíše v rozkladu, čehož důkazem je i fakt, že tento materiál nebude vládou projednáván v návaznosti na energetickou a surovinovou koncepci státu. Společné projednávání dokonce požadoval sám ministr Kuba od předsedy vlády Nečase.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …