Liška (SZ): Odmítnout návrh na posílení NKÚ byla vážná chyba

04.02.2013 20:00

Strana zelených považuje za vážné selhání, že Senát odmítl podpořit novelu ústavního zákona 1/1993 Sb. a následně zamítl prováděcí zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu. Horní parlamentní komora tím znemožnila rozšířit kontrolní pravomoci NKÚ.

Liška (SZ): Odmítnout návrh na posílení NKÚ byla vážná chyba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Nezodpovědným krokem Senátu nebude moci NKÚ nově kontrolovat společnosti ovládané státem, kraji či obcemi, zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků, regionální rady regionů soudržnosti, Českou televizi, Český rozhlas, Českou tiskovou kancelář, veřejné vysoké školy a Českou národní banku. S tím vším počítaly normy, které po dlouhých diskusích schválila Poslanecká sněmovna, Senát je však následně zamítl. Jelikož prováděcí zákon je vázán na ústavní změnu, legislativní proces stávajících norem rozhodnutím Senátu končí.
 
„Vypadá to, jako by chyběla politická vůle, aby se Nejvyšší kontrolní úřad mohl pustit do širších kontrol, než může nyní. Už při sněmovním projednávání nás zarazil fakt, že sněmovna hlasy vládní koalice ODS, TOP 09, nevolených LIDEM i opoziční ČSSD zablokovala pozměňovací návrh VV, aby NKÚ mohl 
kontrolovat i ČEZ – tedy firmu, ve které má většinovou majetkovou účast stát nebo územní samosprávný celek. Posílilo to náš dojem, že tento energetický gigant je s některými politickými stranami výrazně propojen. Nečekali jsme ale, že nakonec v Senátu spadne pod stůl celý návrh," uvádí
místopředseda SZ Martin Bursík.

„Za posun dopředu jsme považovali i »okleštěný« návrh, který se dostal na jednání horní parlamentní komory. Senátu se ale bohužel příčil i ten. Proč horní komoře vadí, že by se kontroly NKÚ mohly rozšířit? Z jakého důvodu se bojí Nejvyššího kontrolního úřadu? Vinu přikládáme i současné vládě, která návrhům na rozšíření pravomocí NKÚ nedokázala zajistit dostatečnou podporu. Už dávno považujeme za parodii, že si vláda říká protikorupční. Současná situace to jen korunuje. Nečasův kabinet vyzýváme, aby návrhy neprodleně předložil znovu," zdůrazňuje předseda SZ Ondřej Liška. 
 
Skutečnost, že se nepodařilo prosadit rozšíření pravomocí NKÚ, považuje za vážnou chybu i senátorka Eliška Wagnerová zvolená s podporou Strany zelených. „Novelizaci ústavy týkající se pravomocí NKÚ jsem samozřejmě podporovala, neboť ji považuji za velmi důležitou. Česká republika se vymyká standardům, které jsou všude kolem nás v zemích na západ a vlastně i na východ," říká Eliška Wagnerová. Upozorňuje na to, že v sousedním Slovensku NKÚ působí už více než sedm let v kompetencích, které byly předmětem právě i navrhovaných změn v českém ústavním zákoně.

„Situace na Slovensku byla obdobná jako u nás. Doplnění ústavy tam bylo odmítáno stejným způsobem, jako to vidíme i v České republice. A po sedmi letech je situace taková, že je vítána změna ústavy i na to navazující zákon o NKÚ. A to zejména ze strany samospráv, které se u nás proti této novelizaci staví," dodala Eliška Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…