Mach (Svobodní): Kalouskův postoj k Fiskální smlouvě je neloajální

25.01.2012 11:47

Ministr financí Miroslav Kalousek a jeho strana TOP09 tvrdošíjně podporuje připojení České republiky k plánované Fiskální smlouvě, aniž by byl schopen racionálně vysvětlit důvody pro takový krok, který by jednoznačně znamenal předání národních pravomocí Evropské komisi.

Mach (Svobodní): Kalouskův postoj k Fiskální smlouvě je neloajální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Na zasedání ministrů financí 24. ledna pan Kalousek znevažoval postoj české vlády, která se vyslovila pro referendum ve věci smlouvy. Projevil tak neloajalitu ke své vlastní vládě i k České republice.

Ministr Kalousek by měl veřejnosti v této souvislosti odpovědět na několik otázek:

1) Proč chcete, aby se ČR vzdala svrchovanosti v oblasti rozpočtové politiky? Přistoupení ke smlouvě je zcela dobrovolné, za nepřipojení se nehrozí žádné sankce. V čem tedy vidíte výhody smlouvy pro ČR a její občany? Proč raději nenavrhnete český ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu?

2) Proč nectíte koaliční dohodu? Sami jste se v roce 2010 zavázali, že jakékoliv přenesení kompetencí nad rámec Lisabonské smlouvy bude předmětem referenda. Koaliční smlouva obsahuje i tuto deklaraci: "Schvalování národních rozpočtů musí zůstat výsadní pravomocí národních parlamentů členských států". Co Vás motivuje k tak zásadní změně postoje?

3) V pořadu Události na ČT24 jste uvedl, že referendum není třeba, neboť i v roce 2003, kdy proběhlo referendum o přistoupení k EU, většina voličů neznala detaily fungování EU a drtivá většina voličů se stejně vyjádřila pro vstup. Takže tehdy se vám referendum hodilo a nyní ne? Referendum z roku 2003 považujete za „bianco šek“ pro jakékoliv další předávání národních pravomocí na Brusel?

Petr Mach
předseda
Strana svobodných občanů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.