Mana (ČSSD): Mystérium Schwarzenberg

26.01.2013 6:40

Učíme se celý život. Každá nová situace, každá nová zkušenost nás formuje a přetváří. A vlastní zkušenosti jsou velmi často tím nejcennějším, co máme. Stejně, jako zkušenosti formují každého z nás, formují také lidskou společnost.

Mana (ČSSD): Mystérium Schwarzenberg
Foto: red
Popisek: Vladimír Mana

První zkušenosti s přímou volbou prezidenta České republiky se dříve či později stanou učebnicovým příkladem situace, kdy nedospělá společnost musí vyřešit úkol pro dospělé. Podobně, jako když sedmnáctiletému člověku svěříte založení rodiny a výchovu dětí. Bez zkušeností se takové úkoly zvládají těžko. Pravděpodobnost, že uspěje, je přibližně stejně velká, jako možnost neúspěchu.

Úkol by byl jednodušší, kdyby tváří v tvář nedospělé společnosti stáli pouze prezidentští kandidáti. Bohužel tomu tak v některých případech není. Zájmy silných finančních skupin, mají-li být prosazeny, potřebují "tvář", kterou veřejnost z různých důvodů neodmítne. Osoba s takovou "tváří" přitom nemusí být nositelem žádných myšlenek, ideí nebo dokonce hodnot. Tato osoba musí mít pouze dostatek finančních prostředků, aby zaplatila médiím za pozitivní a hesly vyšperkovanou propagaci. Za propagaci s minimálním množstvím myšlenek, protože proti myšlenkám je možné stavět protiargumenty. Proti heslům se žádné argumenty postavit nedají.

V těchto souvislostech je možné přemýšlet o osobě Karla Schwarzenberga v jeho nejnovější roli prezidentského kandidáta. Jeho mystérium zafungovalo již v roce 2010, kdy s výraznou mediální podporou velkých českých deníků pomohl k volebnímu úspěchu Miroslava Kalouska a udělal z něj "de facto" prvního muže současné české vlády.

Po dvou a půl letech se Karel Schwarzenberg pokouší zopakovat stejnou volební fintu v prezidentské kampani. Jeho mediální podpora je doslova drtivá. A právě tato mediální podpora mu umožňuje "ukazovat nevinný obličej". Novináři a redaktoři všech médií včetně těch veřejnoprávních mu iniciativně pomáhají tlumit jeho problematická vyjádření a "taktně mlčí" o jeho vládní odpovědnosti na všem, proti čemu se velká většina české veřejnosti již dva roky bouří.
 Je tedy zřejmé, že nová zkušenost z přímé prezidentské volby nám neukazuje žádné záhadné mystérium jednoho z prezidentských kandidátů, ale přesvědčuje nás o stále velmi silném vlivu médií na život společnosti. A protože se pověra o nezávislosti českých médií vztahuje pouze na předpověď počasí a sportovní výsledky, je potřeba přijmout důležitou životní zkušenost. Zkušenost, že se nás prostřednictvím novin a televizí stále pokoušejí ovládat lidé, kteří mají dostatek finančních prostředků na to, aby si koupili české "nezávislé novináře". Novináře a redaktory, kteří jim za přiměřenou cenu rádi vyrobí vhodného kandidáta na prezidenta České republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Mana - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…