Marková (KSČM): Místo vlády solidarity máme vládu sobectví a peněz

22.01.2012 16:38

K situaci kolem pacientů s roztroušenou sklerózou.

Marková (KSČM): Místo vlády solidarity máme vládu sobectví a peněz
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Pacienti s nevyléčitelným onemocněním mozku a míchy, roztroušenou sklerózou, se chtěli pomocí žaloby na Krajskou zdravotní a. s. domoci svého práva na léčbu, konkrétně na biologickou léčbu, která je sice účinná, protože oddaluje invaliditu, ale drahá. Jelikož VZP financuje tuto léčbu pomocí paušálů, stává se, že dané zdravotnické zařízení další pacienty odmítá. To, bohužel, není ojedinělý případ! Těsně před Vánoci jsem na podobnou situaci, ve které se ocitly mladé pacientky v Moravskoslezském kraji, upozorňovala ředitele VZP pana Horáka. Přislíbil, že bude vše řešit.

Je však jasné, že není možné se dohodnout pouze na zaplacení léčby těch, kteří se ozvou, ale nově nastavit financování ze zdravotního pojištění. Jinak lze jistě poukazovat také na porušování paragrafu 46 zákona o veřejném zdravotním pojištění, který zdravotním pojišťovnám ukládá povinnost zajistit pacientovi zdravotní péči v jiném zdravotnickém zařízení, pokud ho nějaké odmítne.

VZP se již od podzimu loňského roku potýká s nedostatkem finančních prostředků. Ten je způsoben nejen zvyšujícími se finančními nároky na léčbu, nedostatečným výběrem pojistného z důvodu hospodářské krize a nezaměstnanosti, ale také nesmyslným zastropováním nejbohatších příjmů do zdravotního pojištění za Topolánkovy vlády. Současná vláda odmítá zrušit zastropování i navyšovat platby za tzv. státní pojištěnce. Raději nechá sahat pacienty stále hlouběji do peněženek a omezovat jejich přístup k životně důležité zdravotní péči. Jak jinak ve společnosti, kde místo solidarity vládne sobectví a peníze jsou až na prvním místě.

Mgr. Soňa Marková,
poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…