Ministerstvo kultury: Do vedení ND je třeba dosadit schopného manažera

07.09.2012 15:02

Ministerstvo kultury k aktuální situaci v Národním divadle v Praze.

Ministerstvo kultury: Do vedení ND je třeba dosadit schopného manažera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

 

Ministerstvo kultury je zřizovatelem Národního divadla v Praze a situaci v této příspěvkové organizaci pečlivě a dlouhodobě sleduje, zvláště s ohledem na transformační proces, který v této instituci probíhá. Provedením transformačního procesu byl pověřen pan Ondřej Černý, jenž se tohoto úkolu zhostil se ctí a dostál závazkům, jež na něj byly kladeny. Ministerstvo kultury mu touto cestou vyjadřuje upřímné poděkování za jeho dlouholetou činnost na tuzemské divadelní scéně a přeje hodně úspěchů v budoucím osobním i pracovním životě.

Transformační proces v Národním divadle v Praze bude nadále pokračovat. Hlavním cílem ministerstva kultury je vytvořit na naší první scéně takový organizačně-procesní model, který zaručí zachování umělecké kvality evropské úrovně a zároveň ji ekonomicky stabilizuje. Prvořadým úkolem je dosadit do vedení Národního divadla schopného manažera s rozsáhlými zkušenostmi z oblasti kultury a především s řízením divadelního provozu, který bude schopen dokončit náročné úkoly, nastolené transformačním procesem.

Stávající situace v Národním divadle bohužel svědčí o tom, že dosavadními transformačními kroky nebylo plně dosaženo synergických efektů. V instituci byla firmou BDO provedena analýza (výsledky byly oznámeny v dubnu 2012) a následně také interní analýza, ukončená letos v srpnu. Na základě zjištěných skutečností dospělo ministerstvo kultury k názoru, že situace uvnitř instituce není příznivá.

Základním nedostatkem jsou chybně nastavené řídící a provozní procesy, což se kromě ekonomické nestability odráží především v nejistotě a v demotivaci zaměstnanců a uměleckých pracovníků ND a SOP.

Ministerstvo kultury chce situaci v ND urychleně stabilizovat, proto přistupuje k několika zásadním krokům:

- řízením Národního divadla v Praze pověřuje ekonomického náměstka MK ČR Martina Sankota, který bude instituci řídit do doby jmenování nového ředitele této instituce

- ekonomický náměstek MK Martin Sankot bude řídit instituci zejména z hlediska provozního a marketingového a zajistí plynulé pokračování transformačního procesu; dramaturgický plán dalších sezón bude mít za úkol nový ředitel

Ministerstvo kultury zároveň vyhlašuje uzavřené výběrové řízení na nového ředitele ND v Praze. Osloveny budou předem vytipované osobnosti, z nichž bude výběrovou komisí vybrán kandidát, který bude doporučen ministryni kultury Aleně Hanákové ke jmenování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…