Ministr Dobeš: Nový registr vozidel plně v provozu od 9. července 2012

30.06.2012 6:30

Ministr dopravy Pavel Dobeš na tiskové konferenci představil základní pilíře nového registru a potvrdil jeho spuštění v termínu.

Ministr Dobeš: Nový registr vozidel plně v provozu od 9. července 2012
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Necelé dva týdny před plánovaným spuštěním nového Centrálního registru vozidel (CRV) dnes ministr dopravy Pavel Dobeš spolu s náměstkem Ivo Tomanem a dalšími zástupci ministerstva představil na tiskové konferenci základní pilíře nového registru a potvrdil jeho spuštění v termínu pondělí 9. 7. 2012 v 7.00 hodin.

Vkládání dat do stávající aplikace CRV bude ukončeno v pátek 29. 6. 2012 v 17.00 hodin (17 hodina byla zvolena z důvodu prodloužené provozní doby ostatních agend v rámci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností (ORP) před prázdninami), což znamená, že služba registrace vozidel bude veřejnosti nedostupná pouze ve třech pracovních dnech prvního červencového týdne 2012. O případném uzavření přepážek v době odstávky systému budou obecní úřady místní veřejnost v předstihu informovat.

„Technologické řešení nového CRV umožní především vyšší robustnost, bezpečnost a dostupnost údajů a má tak přinést bezpočet pozitiv oproti stávajícímu registru vozidel,“ řekl na úvod tiskové konference ministr dopravy Pavel Dobeš.

Nový CRV je vyvíjen jednak na základě nutnosti zajistit komunikaci CRV s Informačním systémem základních registrů dané zákonem č. 111/2008 Sb. o základních registrech v platném znění, a dále z důvodu provedení změn vyplývajících z právní úpravy zákona č.56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Důležitým impulsem pro jeho spuštění je i přistoupení České republiky k tzv. Prümské dohodě o přeshraničním vydávání dat v rámci Evropské unie.

„Moderní technologie nového CRV, představujícího centralizovaný informační systém veřejné správy ČR, nabízí mimo jiné lepší údržbu kvality dat v registru, bezpečný přístup do centrální evidence, kdy všechna data jsou ihned po zadání k dispozici oprávněným pracovníkům v celé ČR,“ vyjmenoval zásadní přínosy ministr dopravy Pavel Dobeš s tím, že nový registr vozidel dále nabízí možnost napojení na základní registry a na aplikace Evropské unie, možnost dalšího rozšíření i v souvislosti s  novými právními úpravami, a v neposlední řadě též komfortnější uživatelské prostředí.

Nový CRV již tedy nebude postaven na souboru lokálních informačních systémů vedených na serverech okresních ředitelství Policie ČR, ale přejde ze správy Ministerstva vnitra přímo do výlučné správy Ministerstva dopravy.

V rámci vývoje nového CRV komunikuje Ministerstvo dopravy průběžně se zástupci ORP, do jejichž kompetence výkon agendy vozidel spadá, a informuje je o aktuálním stavu vývoje aplikace. „Školení koncových uživatelů ORP probíhá na různých místech České republiky zhruba od poloviny června 2012 a pravidelné školení na novou aplikaci bude zajištěno i nadále v souvislosti s budoucím vývojem CRV a dalšími požadavky praxe,“ uvedl k tomu náměstek ministra dopravy Ivo Toman. Koncoví uživatelé mají již nyní k dispozici elektronický uživatelský manuál, e-learningovou aplikaci s podrobnou nápovědou a testovací verzi aplikace.

Pro zajištění bezporuchového chodu a spolehlivého provozu registračních míst, a zejména pro pokrytí nákladů spojených s přechodem na nový CRV, byla poskytnuta obecním úřadům ORP účelová dotace.

V případě dotazů týkajících se nového CRV může veřejnost využít Zelenou linku Ministerstva dopravy nebo získat informace přímo na webových stránkách ministerstva v sekci Média a tiskové zprávy – Informace a dotazy k CRV (http://www.mdcr.cz/cs/Media/Faq2/ ).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…