Ministr Heger: Mrzí mě, že opozice reformu odsuzuje zcela apriori

05.11.2011 19:24

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 11. 2011

Ministr Heger: Mrzí mě, že opozice reformu odsuzuje zcela apriori
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych chvíli přerušil, možná trošku déle, řadu vystoupení, která tu jsou. Omlouvám se těm, co byli na řadě, ale myslím, že po dvou dnech rozpravy o bloku zákonů, kde se hodně týká zdravotnictví, by bylo vhodné, abych vystoupil se svým vysvětlujícím nebo zdůvodňujícím komentářem.

Někteří zde vystupují průběžně, já jsem si nechal poznámky do většího celku, protože některé se často opakují. Začal bych možná tím, co tady padlo v takových obecných připomínkách z opozice vůči koalici. Zaznělo tady, že ministři tam sedí na lavici jako duby a nereagují na nic. Pak to bylo zmírněno, tedy snad, na pařezy. Pak to ale bylo velmi zdrsněno tím, že tady předkládáme bolševické reformy. Proti tomu já bych si tedy dovolil, ač nemám rád střety na této půdě, tak bych se dovolil velmi rázně ohradit.

Ale zazněla tady i jakýmsi výkřikem z pléna poznámka: Oni nemyslí! Nemyslete si, že oni myslí v té koalici! Já si myslím, že to, že nám koalici vyčítá opozice nedostatek komunikace, to že je vždycky správné, protože té komunikace není v blázinci, ve kterém všichni žijeme, nikdy asi úplně dost. Mě mrzí, že reformu opozice odsuzuje zcela apriori a z některých vystoupení, která tady padají, je trošku vidět, že nejde o hledání pravdy ale o hledání argumentů a slovních obratů, proč je to tak strašně všechno špatné a odsouzeníhodné. Ale rozhodně bych se chtěl ohradit proti tomu, že nemyslíme. Řada z nás se snaží velmi odpovědně hledat řešení, která i bez té politické protichůdné scény nejsou příliš lehká a v té atmosféře, která tady je, jsou někdy opravdu velmi těžká.

Jeden z největších výpadů, který tady zazněl oproti zdravotnickým změnám, bylo konstatování, že změny jsou nesystematické, že tady není vůbec žádná strategie, kam chceme zdravotnictví směřovat. Tak já myslím, že na začátek toho komentování jednotlivých připomínek možná bude dobré si připomenout, že tady představa o našem zdravotnictví je. Ta představa vychází ze současné konfigurace systému. Protože není rozumné systém měnit příliš revolučně a měnit ho úplně naruby. Jaký ten současný systém je, ze kterého vycházíme? Tak předně, před 20 lety, kdy byla provedena opravdová revoluce zdravotnictví, tady vznikl systém plurality zdravotního pojištění a zdravotních pojišťoven. Takže dnes ho měnit na jednu pojišťovnu by bylo příliš dramatické, nebylo by to rozumné a jak jsem zaregistroval v létě reformní představy sociální demokracie, tak i tam bylo konstatováno, že zavést rázem jednu pojišťovnu je velmi těžké.

Máme tady před sebou spolehlivou síť klíčových nemocnic, které řídí především Ministerstvo zdravotnictví a kraje. Je tady menší množství nemocnic privátních.

Více:
Zaorálek: Ministry vlastně vůbec nezajímá, co jim opoziční poslanci říkají

##PROFIL 2005##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…