Ministr J. Dobeš: Jak je známo, školství rozumí každý

25.10.2011 20:41

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 10. 2011

Ministr J. Dobeš: Jak je známo, školství rozumí každý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vládní návrh novely školského zákona 561/2004 Sb., je poměrně robustní novelou tohoto školského zákona. A já si velice cením diskuse, která se ve školském výboru vedla o klíčových hlavních tématech a velice si cením konstruktivní atmosféry, která byla napříč celým politickým spektrem.

Jenom stručně bych připomenul, čeho se novela v klíčových bodech týká. Jednak je to snížení administrativní zátěže škol. Připomínám hlavně změny v přijímacím řízení, zrušení vlastního hodnocení školy jako samostatného dokumentu, stanovení školské rady jako fakultativního orgánu. Za druhé v oblasti vztahů veřejných zřizovatelů k jejich školám mění novela podmínky jmenování ředitelů škol. Zavádí se šestileté funkční období. Novela usnadňuje povinnou školní docházku českým občanům žijícím v zahraničí. Na druhou stranu tato novela navrhuje transparentní pravidla pro povolení plnit školní docházku v tzv. zahraničních školách na území České republiky.

V oblasti předškolního vzdělávání připravuje novela půdu pro fungování tzv. firemních mateřských škol. Nad to se ve školském výboru podařilo dohodnout komplexní pozměňovací návrh, který se dotýká například dalších věcí. Změna v organizaci maturitních zkoušek, které výrazně přispějí k objektivitě hodnocení písemných prací a částečně sníží opět administrativní zátěž škol. Usnadní tato novela prázdninový provoz mateřských škol s možností přijímat děti i z jiných mateřských škol. Zpřísňuje tato novela podmínky odkladu povinné školní docházky. Účelem je omezit nadužívání odkladů. S tím souvisí také omezení bezúplatnosti posledního ročníku mateřské školy na 12 měsíců.

Tato novela také řeší docházku do dvou základních škol u dětí ve střídavé péči. Také se zabývá nostrifikací zahraničního vysvědčení. Je to zpřísnění a zavedení kontroly. Vznikne důležitý nástroj pro předcházení a odhalování zneužívání systému nostrifikací.

Tak, jak jsem řekl na začátku, já si velice cením dohody, která vznikla ve školském výboru, kdy se přijal kompromisní komplexní pozměňovací návrh napříč celým spektrem, a velice si toho vážím. Trochu bych varoval, abychom k tomuhle dohodnutému komplexnímu návrhu nepřidávali další věci nad jeho rámec, protože jak je známo, školství rozumí každý a pokud by se to tak dělo, tak by možná novela ztratila v něčem smysl.

Děkuji za pozornost.

Více:
Dobeš kritizuje Dvořákovou. Jednání její komise přirovnal k 50. létům

##PROFIL 1239##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.