Ministr Kalousek: Spotřebitelské úvěry budou bezpečnější

22.08.2012 17:19

Novela zákona o spotřebitelském úvěru, kterou dnes schválila vláda, počítá s celkovým zlepšením postavení spotřebitelů těchto úvěrů.

Ministr Kalousek: Spotřebitelské úvěry budou bezpečnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Novela z dílny ministerstva financí má zamezit některým neférovým praktikám poskytovatelů úvěrů. „Snažíme se tímto návrhem výrazným způsobem zvýšit ochranu spotřebitele,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek. „Pevně doufáme, že to přispěje k větší ochraně těch, kteří se někdy pro velmi malý úvěr, který si v tísni nebo nerozvážnosti vzali, dostali do těžkých existenčních problémů,“ řekl ministr.

Nově zákon uloží povinnost věřiteli zjistit schopnost spotřebitele úvěr splácet, a teprve poté mu bude moci úvěr poskytnout. Návrh obsahuje také významné zákazy, které mají přispět k zamezení neférových praktik některých zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů. Splácet či zajistit úvěr směnkou nebo šekem už nebude možné. Cílem je tak zabránit jedné z dosavadních častých praktik, a to vyplňování bianco směnek.

Vláda dnes schválila také zákaz používání drahých telefonních linek pro nabízení, sjednávání nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru. Jedná se o telefonní čísla začínající číslicí devět a jejich sazby jsou výrazně předražené oproti běžným sazbám.

Jistit malý úvěr nepoměrně velkým majetkem nebude možné

Zajištění spotřebitelského úvěru již také nebude moci být ve zcela zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. Neférovou praktikou některých dnešních zprostředkovatelů úvěrů je snaha získat na základě zástavního práva majetek, jímž spotřebitel ručí úvěr, který je však svou hodnotou v evidentním nepoměru. „Berete si spotřebitelský úvěr na 20 tisíc a věřitel po vás chce jištění vaším rodinným domem,“ uvedl jako příklad ministr Kalousek. „To je zcela zjevný nepoměr a něco takového nebude možné,“ dodal. Zákon má rovněž zakazovat smluvní sankce, jež jsou ve zjevném nepoměru k objemu poskytnutého úvěru.

Zákon bude rovněž definovat podmínky pro uzavření smlouvy. Ta bude například muset být uzavřena písemně a spotřebitel bude mít nově možnost od této smlouvy odstoupit bez udání důvodu do dvou týdnů. Smlouva musí obsahovat také ujednání o odměně zprostředkovatele, platí-li ji spotřebitel. Před tím, než bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny za zprostředkování, bude muset spotřebiteli předložit vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti „Nejprve předloží výsledek své práce, pak teprve bude moci dostat zaplaceno,“ řekl ministr Miroslav Kalousek.

Zákon za porušení těchto pravidel stanoví také sankce, a to do výše až 20 milionů korun. Dohled nad dodržováním zákona bude vykonávat Česká národní banka a Česká obchodní inspekce. Spotřebitel se může svých práv domáhat u finančního arbitra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…