Ministr Kuba: Stojíme o prohloubení ekonomické spolupráce s Vietnamem

23.01.2013 12:49

Ministr Kuba podpořil české firmy ve Vietnamu, prioritní zemi v rámci exportní strategie ČR.

Ministr Kuba: Stojíme o prohloubení ekonomické spolupráce s Vietnamem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Jednoznačné podpory ze strany ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby se dostalo našim podnikům při jeho dvoudenní pracovní návštěvě Vietnamu. Tato země patří mezi 12 priorit exportního zájmu českých firem. Hlavní cíl, podpořit české firmy v úsilí o získání nových zakázek až za 20 miliard korun, se tak podařilo naplnit.
 
Ve Vietnamu doprovázela Kubu početná mise Svazu průmyslu a dopravy ČR z řad podniků, působících v energetice (klasické i jaderné), dopravní infrastruktuře (městská hromadná doprava, letecký průmysl, navigační a radarové systémy), těžebním a zpracovatelském průmyslu, zemědělsko-potravinářském komplexu a sektoru finančních služeb.
 
Na prvním jednání s vietnamským ministrem přírodních zdrojů a životního prostředí Nguyen Minh Quangem ministr Kuba uvedl, že ČR chce ve Vietnamu podpořit hlavně realizaci takových projektů, které budou přínosem pro obě země. "Potřeby vietnamské ekonomiky v této oblasti perfektně odpovídají možnostem a kompetenci českých firem, které v daném oboru vynikají," zdůraznil ve shodě se svým vietnamským protějškem.
 
"Disponujeme velikým nerostným bohatstvím. Od České republiky proto očekáváme, že nám pomůže si toto bohatství osvojit a využít v naší ekonomice," prohlásil vietnamský ministr přírodních zdrojů a životního prostředí.
 
Obě země chtějí také lépe využívat synergie, jež plynou z projektů zahraniční rozvojové spolupráce, které ČR v uplynulém období Vietnamu poskytla. Ministr Quang vyzdvihl případ úspěšného geologického průzkumu, který prováděla česká  společnost GET a jejímž výsledkem byl objev unikátního ložiska sklářských písků mimořádných kvalit. V současnosti projekt pokračuje vyhledáváním dalších surovin nezbytných pro výrobu sklářského kamene. Vietnamská strana poté očekává českou investici - výstavbu sklárny. Kromě sklářských písků bude pokračovat spolupráce při průzkumu na uranovou rudu, což je surovina, o kterou má Vietnam mimořádný zájem s ohledem na přípravu výstavby vlastních jaderných zdrojů. Mezi priority vietnamské vlády patří rovněž příprava využití rozsáhlých zásob uhlí v deltě Rudé řeky. Na tomto projektu se z české strany podílí konsorcium firem ve spolupráci s VŠB-TU Ostrava. Vietnam, jakožto země, která ke svému dalšímu rozvoji nezbytně nutně potřebuje využívat více své rozsáhlé nerostné bohatství, však v oblasti těžebního průmyslu nabízí mnohem více příležitostí. Proto se oba resortní ministři dohodli, že propojení firem obou zemí napomůže nový vzdělávací program pro vietnamské experty v oblasti geologického výzkumu a těžby surovin.
 
Při zahájení Česko-Vietnamského podnikatelského fóra, o které byl veliký zájem mezi zástupci místních firem, Kuba nijak neskrýval nutnost zvýšení intenzity vzájemných kontaktů. "Náš obchod, jakkoli v posledních letech značně vzrostl, stále neodpovídá skutečným možnostem, potenciálu a také skutečnosti, že obě ekonomiky se vzájemně doplňují" zaznělo v projevu ministra. "Jsme tady, abychom s tím něco udělali. Přivezl jsem podnikatele, za jejichž kvalitu ručím," poznamenal dále k účastníkům fóra, v jehož rámci došlo k podpisu memoranda o spolupráci v oblasti technologií a inovací mezi Technologickou agenturou ČR a Státní agenturou pro technologie a inovace Vietnamu.
Podobně jako ministr hovořil i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, podle kterého je navíc Vietnam pro české podniky i přes silně konkurenční prostředí velmi dobrý obchodní partner. "ČR a její firmy mají Vietnamu rozhodně co nabídnout. Ať se jedná o modernizaci jeho průmyslu, budování infrastruktury nebo dodávek zdravotnického vybavení či nových technologií."
 
S ministrem průmyslu a obchodu Vu Huy Hoangem ministr Kuba jednal o klíčových podnikatelských záměrech českých firem ve Vietnamu a krocích, které vlády obou zemí jsou připraveny udělat s cílem podpořit spolupráci na firemní úrovni. Ministra Kubu uspokojilo, že se s protějškem dohodl na pravidelném vyhodnocování společných aktivit a jejich měření z pohledu přínosů pro obě ekonomiky. Nejbližším testem v tomto směru se stane zasedání česko-vietnamského smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, jež se uskuteční v červnu v Hanoji, a navazující jednání ministrů v Praze na podzim. K tomu ministr uvedl, že chce udržet rytmus a dostát záměrům, jež vyplývají z exportní strategie.
 
Připravenost českých firem investovat a podílet se na společných projektech s vietnamskou stranou tlumočil ministr Kuba i při setkání s místopředsedou vlády Vietnamu Hoang Trung Haiem. "Za českou vládu mohu říci, že stojíme o další prohloubení ekonomické spolupráce s Vietnamem. Věřím, že to nejlepší, co můžeme kromě znalostí a zkušeností nabídnout, je i konkurenceschopné financování prostřednictvím České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti úzce spolupracujícími s privátními bankami působícími v ČR" uzavřel Kuba jednání na vietnamském úřadu vlády.
"Velmi oceňujeme, že ČR zařadila Vietnam mezi prioritní země hospodářského zájmu," konstatoval při jednání místopředseda Hai.
V úterý měl ministr Kuba na programu jednání na Ministerstvu národní obrany Vietnamu, kde s náměstkem Truong Quang Khanhem projednal aktuální otázky dvoustranné spolupráce ve vojensko-průmyslové oblasti, zapojení českých firem do modernizace vietnamské armády a možnosti vzdělávání jejích příslušníků v České republice.
 
Na vietnamském ministerstvu plánování a investic obě delegace na úrovni náměstků Milana Hovorky a Cao Viet Sinha diskutovaly o možnosti spolupráce v oblasti investic. Vietnam prochází zásadními změnami, jejichž nedílnou součástí je zatraktivnění podmínek pro zahraniční investory, zjednodušení prostředí pro podnikatele a partnerství mezi státním a soukromým sektorem při realizaci velkých projektů.
 
Ministr Kuba hodnotil výsledky svých jednání ve Vietnamu pozitivně. "To, že jsem měl možnost hovořit s klíčovými členy vietnamské vlády zodpovědnými za ekonomiku, je pro mne jasným signálem, potvrzujícím zájem o rozvoj hospodářské spolupráce s ČR. Těší mne, že jednání pomohla českým firmám v jejich úsilí o získání nových zakázek v hodnotě někde v intervalu mezi 15 až 20 miliardami korun. A to je spíše můj konzervativní odhad toho, o čem jsme jednali," konstatoval.
 
Podle Kuby je stejně důležité, že se svými partnery mohl otevřeně projednat některé problémy, s nimiž se české firmy potýkají v přístupu na vietnamský trh a rozvoji podnikatelských aktivit. "Dveře jsou otevřené. Od svých kolegů jsem získal ujištění, že se budou těmito problémy zabývat a hledat přijatelná řešení pro dotčené subjekty. Rovněž já jsem zdůraznil otevřenost naší ekonomiky a zájem na odstranění překážek vzájemného obchodování a investování, přičemž jsem kladl velký důraz na včasné sjednání dohody o volném obchodu mezi EU a Vietnamem," dodal.
 
Po úspěšné pracovní návštěvě Vietnamu se delegace podnikatelů v čele s ministrem Kubou přesunula do Thajska, kde je naplánována řada pracovních jednání s čelními představiteli země a podnikatelskou sférou. Cestu po jihovýchodní Asii na podporu českého exportu a investic uzavře český ministr se zástupci firem v Myanmaru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky