Ministr Vondra: Rodině rotmistra Adriana Wernera vyslovuji svoji nejhlubší soustrast

10.10.2011 22:06

V neděli 9. října 2011 v ranních hodinách podlehl ve vojenské nemocnici v Olomouci následkům střelného poranění z Afghánistánu rotmistr Adrian Werner, příslušník 2. jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT.

Ministr Vondra: Rodině rotmistra Adriana Wernera vyslovuji svoji nejhlubší soustrast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Rotmistr Adrian Werner (1979) nastoupil do AČR 1. května 2004 k 71. mechanizovanému praporu do Hranic na Moravě. U této jednotky z prvotní pozice kulometníka postupoval ve vojenské hiearchii postupně až do funkce zástupce velitele 2. palebné čety minometné baterie.

V průběhu své služby se třikrát zúčastnil zahraniční mise, dvakrát v Kosovu a naposledy v Afghánistánu, kde působil jako instruktor 5. výcvikového týmu 2. jednotky OMLT. Dne 6. července 2011 byl při napadení předsunuté základny COP SALAR v provincii Wardak těžce zraněn. Okamžitě mu byla na místě poskytnuta první pomoc a odborná péče ve zdravotnickém zařízení na základně SHANK a u českého polního chirurgického týmu na základně KAIA v Kábulu. Již druhý den po incidentu byl přepraven vojenským speciálem do České republiky do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde mu byla ihned poskytnuta specializovaná péče. V srpnu po dohodě s rodinou byl převezen na specializované pracoviště do vojenské nemocnice v Olomouci, kde bohužel svým zraněním podlehl.

Armáda České republiky v rotmistru Adrianu Wernerovi ztrácí skvělého profesionála, vojáka tělem i duší, který bezezbytku naplnil slova přísahy a obětoval svůj život pro lepší život jiných. V mysli vojáků, kolegů a kamarádů však bude žít navždy.

"Česká republika přišla v osobě dvaatřicetiletého Adriana Wernera o vynikajícího vojáka. Rotmistr Werner nosil na rukávu uniformy českou vlajku a své vlasti přinesl oběť nejvyšší. Česká republika je součástí nejsilnější vojenské aliance na světě a v Afghánistánu plní své spojenecké závazky. Bohužel služba vlasti někdy přináší i ztráty a oběti. Na rozdíl od českých sportovců naše vojáky nevidíme tak často v mediích. Své životy však nasazují za naše bezpečí a za bezpečí budoucích generací. Rodině rotmistra Adriana Wernera a jeho přátelům vyslovuji svoji nejhlubší soustrast," uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

Dále čtěte:
Velitel ISAF: Čechů v Afghánistánu není moc, pracují ale skvěle
Ministr Vondra: Bezpečnost není samozřejmost
Vondra uniformy nekoupí. Nákup chce transparentní

##PROFIL 97##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…