Mládek: Vláda při sestavení rozpočtu selhala, nabízíme dohodu a nové volby

24.10.2012 9:55

Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že návrh státního rozpočtu pro rok 2013 z dílny ministra financí Miroslava Kalouska, který je založen na škrtech, zvyšování DPH a asociálních opatřeních, neměl být nikdy předložen. Z tohoto důvodu lze považovat jeho rozhodnutí přepracovat návrh rozpočtu a stáhnout ho z jednání Sněmovny za pozitivní zprávu.

Mládek: Vláda při sestavení rozpočtu selhala, nabízíme dohodu a nové volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Za zásadní pochybení ale považuje ČSSD to, že ministr Kalousek prosazoval tento špatný návrh, který je postaven na tzv. daňovém balíčku i přes to, že ho explicitně odmítla horní i dolní komora Parlamentu. Již před několika měsíci bylo tedy jasné, že návrh státního rozpočtu je nesmyslný, předpoklady o příjmech a výdajích nerealistické a že jej bude nutné v některém momentě přepracovat. V případě zákona o státním rozpočtu totiž Sněmovna v prvním čtení schvaluje příjmy, výdaje, deficit a transfery územních celkům. Jakýkoliv kompromis s tzv. rebely by znamenal, že se změní buď objem příjmů anebo výdajů, nejspíš však obě čísla. Předložení státního rozpočtu do Sněmovny bylo tedy čistě formálním a pokryteckým činem ministra Kalouska.
 
Až bude ministr sestavovat státní rozpočet jen dle skutečně platné legislativy, budeme všichni vystaveni velkému strašení výši dalších „nutných“ škrtů ve veřejném sektoru. Ministr Kalousek by ale neměl zapomínat škrtat také na výdajové stránce – nejsou schváleny nespravedlivé církevní restituce ani rizikový 2. pilíř důchodové reformy. Jen zde se bude jednat o úsporu ve výdajích až 9 miliard korun!
 
ČSSD je připravena jednat s kolabující pravicovou koalicí o dohodě na státním rozpočtu tak, aby se zabránilo rozpočtovému provizóriu v příštím roce a rozvratu veřejných služeb. Spolu s touto dohodou ale platí naše podmínka – tedy okamžitý odchod neschopné Nečasovy vlády a nové volby, které dají šanci nové vládě a skutečně spravedlivým reformám.
 
Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.