Nečas: Intenzivně pracujeme na návrhu zákona, který zpřísní pravidla pro prodej alkoholu

25.10.2012 16:25

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 10. 2012

Nečas: Intenzivně pracujeme na návrhu zákona, který zpřísní pravidla pro prodej alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já chci v prvé řadě zdůraznit, že považuji tuto metylalkoholovou záležitost za velmi závažnou. Chci také zdůraznit, že ji považuji za tragickou záležitost, protože smrt tolika našich spoluobčanů nás nemůže nechat lhostejnými.

I proto vláda zadala velmi podrobnou analýzu fungování jednotlivých státních institucí, včetně celní správy, policie, hygienické služby, abychom skutečně odhalili a sami sobě si dali poctivou odpověď na to, zda někde některá složka státu neselhala, nebo zda se někde neobjevuje nějaké slabé místo, které by umožnilo tuto činnost.

Na druhé straně vláda České republiky také chce tento problém řešit i do budoucnosti, aby minimalizovala pravděpodobnost, že se podobná záležitost bude opakovat, a proto 3. října letošního roku přijala vláda České republiky usnesení číslo 735 k realizaci plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami, kterým byla zřízena pracovní skupina, složená z náměstků ministra zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra, spravedlnosti, a zástupců lihovarnického průmyslu.

Dotčeným resortům bylo uloženo zpracovat konkrétní návrhy opatření, které by vedly k minimalizaci černého trhu s lihovinami v České republice.

Na základě jednání mezi zainteresovanými stranami jsou připraveny následující kroky. Zmenšení maximálního možného objemu spotřebitelského balení lihovin ze současných šesti litrů na jeden litr, kdy výjimkou budou spotřebitelská balení ve skle do tří litrů pro dárková balení lihovin, jejichž výskyt ale nebude možný v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu nebo pro jiné osobní užití fyzickými osobami. Tento požadavek bude zapracován do návrhu zákona o povinném značení lihu, který bude předložen vládě v prosinci tohoto roku. To znamená, že tento návrh zákona začal být zpracováván ještě před touto metylalkoholovou záležitostí.

V rámci návrhu zákona o povinném značení lihu bude navržena kombinace správních deliktů, která jednak postihne porušení povinnosti držitele kontrolních pásek zajistit jejich ochranu a jednak ztrátu nebo zničení kontrolních pásek jejich držitelem.

Navrhuje se rovněž zavedení rozšíření předmětu podnikání u stávající koncese pro výrobu kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin tak, že stávající předmět podnikání bude rozšířen o prodej lihovin, čímž bude umožněno jednoznačné odlišení subjektů prodávajících lihoviny. V tomto případě se předpokládá předložení novely živnostenského zákona vládě v únoru 2013.

Dalším krokem je revize trestního zákoníku v oblasti definice trestných činů souvisejících s nelegální výrobou a distribucí lihovin, kdy z analýzy provedené Ministerstvem spravedlnosti vyplývá, že stávající úprava trestního zákona ve vztahu k černému trhu s lihovinami je nedostatečná.

Problematika trestnosti pokusu trestného činu krácení daně, poplatků a jiné podobné platby, resp. zvýšení trestní sazby v případě tohoto trestného činu, bude předmětem dalších jednání mezi Ministerstvem spravedlnosti, Ministerstvem vnitra a Ministerstvem financí.

V rámci Policie České republiky nadále funguje zvláštní tým Metyl, který byl vytvořen pod vedením náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování v souvislosti s metylalkoholovou kauzou. Úkolem pracovního týmu je doposud mimo koordinaci opatření minimalizujících následky otrav metylalkoholem i koordinace trestního řízení.

V přípravě jsou koordinované kontrolní akce orgánů celní správy, Policie České republiky, České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které proběhnou ještě v roce 2012.

Ministerstvem zdravotnictví byl vypracován a zveřejněn metodický postup k likvidaci lihovin v porušených a otevřených lahvích. Nadále jsou prováděny bezplatné laboratorní analýzy pro veřejnost a stejně tak jsou nadále poskytovány informace veřejnosti a orgánům samosprávy.

Informace o likvidaci lihovin a lihu jsou k dispozici rovněž na internetových stránkách Ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo zdravotnictví pracuje intenzivně na návrhu zákona, kterým se nahradí stávající zákon o ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, který přinese zpřísnění pravidel pro prodej alkoholických nápojů a posílení kontrolních mechanismů. Návrh zákona bude předložen vládě v únoru příštího roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…