ODS: Na "stěhovací cirkus" nám nesahejte, vzkazuje evropský soud

31.12.2012 5:28

Nelegální. Tak hodnotí Evropský soudní dvůr snahu europoslanců ušetřit a alespoň symbolicky omezit neustálé pendlování mezi Bruselem a Štrasburkem. "Unijní instituce budou tak dlouho vzdorovat realitě, dokud celý projekt evropské spolupráce nerozbijí na kusy," komentoval verdikt šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

ODS: Na "stěhovací cirkus" nám nesahejte, vzkazuje evropský soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil

Podle smluv musí Evropský parlament dvanáctkrát do roka zasedat ve Štrasburku. Protože instituce EU v srpnu nepracují, musí se armáda poslanců a úředníků v jednom z podzimních měsíců stěhovat do 400 kilometrů vzdálené alsaské metropole hned dvakrát. Europarlament ale v březnu minulého roku schválil návrh britského konzervativního poslance Ashleyho Foxe, aby se tato dvě podzimní zasedání formálně spojila do jednoho.
 
"V tajném hlasování, na které nemohlo franko-německé vedení velkých frakcí dohlížet, se Evropský parlament vyslovil jasně: Stamiliony eur vyhozené za cestování do Štrasburku už nemůžeme před občany obhájit," říká Jan Zahradil a připomíná, že jen samotné stěhování vyjde daňové poplatníky na zhruba šest miliard korun ročně.
 
Rozhodnutí Evropského parlamentu bylo ovšem okamžitě napadeno Francií a Lucemburskem, kde také sídlí část unijních institucí, u Evropského soudního dvora. Ten dal nyní oběma zemím za pravdu. Spojení dvou zasedání do jednoho a tedy úspora ve výši půl miliardy korun podle soudců příliš zkrátí čas věnovaný rozpravám poslanců a naruší zaběhané zvyklosti. Soud se tak přiklonil k předběžné expertize tzv. generálního advokáta z letošního září, která konstatovala, že pro rozhodnutí v této věci vlastně neexistuje dostatečný právní základ, nicméně argumentace parlamentu o úsporách je nedostatečná.
 
"Chtěli jsme v dobré víře šetřit čas a peníze a možná i objevit vůli o nesmyslném stěhování dále jednat. Verdikt soudu bohužel ukazuje, jak moc jsou unijní instituce zabetonované ve svém vlastním světě," uvedl Jan Zahradil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…