ODS Praha 5: Jsme připraveni tolerovat nově se formující koalici

29.11.2012 17:33

Tisková zpráva klubu zastupitelů ODS v Praze 5.

ODS Praha 5: Jsme připraveni tolerovat nově se formující koalici
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Po odvolání bývalého starosty a rozštěpení klubu TOP09, na dvě stejně velké  znepřátelené skupiny,   není pro ODS žádná z možných alternativ koalic zárukou přesvědčivé funkčnosti radnice. Zárukou pro ODS není ani spolupráce se skandálem zmítající se sociální demokracií v Praze 5 ani dalšími kluby zastoupenými v Zastupitelstvu MČ Praha 5. Z tohoto důvodu odmítla ODS nabídky uzavřít koaliční spolupráci a zůstává i nadále v opozici.

ODS definovala podmínky pro toleranci nově se formující koalice

ODS si je vědoma odpovědnosti vůči veřejnosti a nechce dále prodlužovat dlouhotrvající  absolutní  bezvládí a chaos na radnici Prahy 5. Z tohoto důvodu formulovala několik základních  podmínek, za kterých je ochotna tolerovat vznik nové koalice.

1.       Sedmičlenná rada a méně uvolněných zastupitelů

Dosavadní koalice, která měla devítičlennou radu a celkem čtrnáct uvolněných zastupitelů, je zbytečné plýtvání veřejnými penězi,  které si žádná radnice nemůže dovolit. Proto požadujeme snížení členů rady na 7 a snížení počtu uvolněných zastupitelů.

2.        100-150 milionů ročně do rezervního fondu

V Praze 5 se dokončuje  privatizace bytového fondu. Finanční prostředky získané v privatizaci se však  v minulých letech promrhaly v rozpočtu městské části. Požadujeme, aby se radnice uskrovnila a 100-150 milionů ročně převedla do rezervního fondu tak, aby v budoucnu mohla  hospodařit nejen s vyrovnaným rozpočtem, ale měla i dostatečnou rezervu na projekty rozvoje naší městské části.  

3.       Vyřešení  obludných květníků

ODS je přesvědčena, že tento projekt na  zlepšení životního prostředí  v ekologicky  nejzatíženějších částech  Prahy 5 je naprosto jasným důkazem neschopnosti a nekompetentnosti   bývalého starosty Radka Klímy.  Jsme přesvědčeni, že i po přemístění  těchto obludných betonových monster není tento projekt možné  realizovat a jeho proplacení Státním fondem životního prostředí není reálné. Ten by jen těžko obhájil, že květníky jsou na trávnících, na místech, kde by mohly být stromy zasazeny do země či na periferiích, kde nikdo nebydlí.  Proto budeme požadovat ukončení tohoto projektu a jsme připraveni se aktivně podílet na vyřešení nerudovské otázky „Kam s nimi?“

4.       Znovuobnovení základních demokratických principů v rámci Zastupitelstva MČ  Prahy 5

Všichni zastupitelé musí mít pro správný výkon své funkce přístup nejen do výborů Zastupitelstva, ale i do komisí Rady. Stejně tak požadujeme zveřejnění auditů, které si minulá Rada nechala za mnohamilionové částky pořídit, ale staly se trezorovou záležitostí pro několik málo vyvolených.

5.       Stabilizace úřadu MČ

Nejde jen o výběrové  řízení na  nového tajemníka MČ, kterého radnice nemá již od března, ale i narovnání některých zcela účelových kroků bývalého starosty, kdy byl například sloučen odbor občansko-správní s živnostenským či byla vyčleněna samostatná organizační jednotka z odboru stavebního.

Lucie Vávrová, předsedkyně klubu zastupitelů ODS          
Lukáš Herold, předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 5


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…