Ohlídal (ČSSD): K činnosti Grantové agentury ČR

06.12.2012 13:41

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6.12. 2012.

Ohlídal (ČSSD):  K činnosti Grantové agentury ČR
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já vám hned sdělím některé skutečnosti, které mě vedly k tomu, abych nebyl s odpovědí pana premiéra zcela spokojen. Jako už poněkolikáté, tato interpelace se týká činnosti Grantové agentury ČR. Já jsem kritizoval několik skutečností, které jsou s touto činností spojeny a které nepovažuji za šťastné nebo vhodné.

Jednou z takových skutečností je to, že v rámci projektů Grantové agentury ČR, pokud jsou přijaty, pokud jsou akceptovány, tak jsou také vypláceny v rámci řešení tohoto projektu mzdy pracovníků. A tyto mzdy dokonce tam musí být povinně zapracovány, povinně zahrnuty. Takže v tomto případě potom někdy vzniká složitá situace, že v důsledku zahrnutí těchto mezd narůstají náklady na jednotlivé projekty a v důsledku toho samozřejmě klesá úspěšnost zvlášť mezi těmi nejvíce žádanými standardními projekty a rok od roku se tato úspěšnost snižuje. Čili jinými slovy řečeno, stát vynakládá peníze zhruba stejného rázu, stejné velikosti a dostává rok od roku menší počet a možná i kvalitu výsledků.

Pan premiér mi odpověděl, že je to proto, aby nebyli zvýhodněni ti žadatelé, ti uchazeči o grantové prostředky, kteří nemají přístup k jinému financování mezd, například k institucionálnímu financování, jak je tomu například u vysokých škol či ústavů Akademie věd. Čili první argument, který obhajuje tuto skutečnost, bylo tedy znevýhodnění, domnělé znevýhodnění podle mého názoru.

Dále je tady další důvod uveden, a to, že - já doslova budu citovat pana premiéra v jeho odpovědi: "Důvodem zařazení mezd mezi uznané a povinné náklady projektu není jen uvést účelové financování do souladu s rámcem společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací, ale rovněž zajištění rovných podmínek pro všechny uchazeče." Ten dovětek souvisí s tím, co jsem říkal před chvílí.

Já jsem tuto záležitost podrobně studoval, dokonce jsem ji konzultoval i s pracovníky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a dospěli jsme k závěru, že v rozporu s rámcem společenství pro státní podporu výzkumu atd. to prostě není. Tam není nějaký odstavec, nějaká formulace, která by to, co říká pan premiér, vyžadovala. Ani nemůže být! K tomu je naprosto jednoznačný důkaz. V zahraničí, ve vyspělém zahraničí, uvedu například Německo, když tam žádá člověk, vědec, výzkumník o grant na projekt v příslušné grantové agentuře rovnocenné naší GA ČR, tak tam dokonce své mzdy a mzdy svých spolupracovníků ani nezahrnuje. Je bohužel rozdíl mezi námi a zahraničím, že u nás je žadatelem a pak nositelem projektu instituce, což je taková opravdu zvláštní věc. V zahraničí, například v tom Německu, je žadatelem o grant na daný projekt, o financování daného projektu člověk - profesor, docent, výzkumník. A peníze, které jsou tam v rámci grantu získávány v případě přijetí projektu, jsou věnovány na provoz spojený s projektem, na investice využité pro ten projekt atd. a samozřejmě také na mzdy a platy lidí, kteří jsou třeba na ten projekt přijati zvenku, nebo platy postdoktorandů atd. Čili tady informace, nebo tvrzení spojené s rámcem společenství, pane premiére, bohužel není pravdivé a dokazuje to praxe v zahraničí.

A tady je další tvrzení s tím spojené, pane premiére, se kterým nemohu souhlasit. Já jsem hovořil o snižování úspěšnosti a vy tady odpovídáte - znovu cituji: "Vláda i Poslanecká sněmovna Parlamentu opakovaně v zákonech o státním rozpočtu ČR po roce 2009 schválily zvýšení výdajů na GA ČR odůvodněné právě úhradou mzdových nákladů na řešení projektů přibližně o 1,1 mld. korun od roku 2010." A teď zdůrazňujete proloženým písmem: "Není tedy pravda, že se tím snižuje počet standardních projektů přijatých k financování touto agenturou a snižuje se efektivnost odpovídajících výběrových řízení v GA ČR." Pane premiére, ale tohle tvrzení je opravdu velmi mylné, protože můžete si vzít přehled, který vydává Grantová agentura ČR, kde hovoří také o úspěšnosti jednotlivých typů projektů, například právě standardních projektů, o kterých mluvíme, a tam se každoročně snižuje úspěšnost těchto standardních projektů, a dokonce teď to vypadá, že v roce 2013 klesne pod 20 %, což je tedy už údaj velice nepříjemný, protože jakmile úspěšnost v projektech klesá tak hluboko, tak potom vlastně do hry při přijímání a udělování grantových prostředků pro projekty musí vstupovat už i jakýsi druh loterie. Takže bohužel, pane premiére, s tímto tvrzením nemohu souhlasit a musím ho rozporovat, tak jak jsem to před chvílí provedl.

Ještě jedné skutečnosti si všimnu, se kterou jsem ve vaší odpovědi nesouhlasil. Závěrem se ve své odpovědi vyjadřujete k mé kritice některých aspektů činnosti Grantové agentury a přitom říkáte, že Grantová agentura ČR je hodnocena dokonce i z mezinárodního hlediska. Zmiňujete se o mezinárodním auditu výzkumu, vývoje a inovací v České republice, který prováděl Technopolis, je to známá zpráva Technopolisu, a v té zprávě si Technopolis všímá i Grantové agentury ČR. Znovu uvedu vaši citaci: "Grantová agentura České republiky je výkonná a efektivní a zachovává velmi tradiční přístup k výkonu svých funkcí jakožto výzkumné agentury. V kontextu, kdy dřívější praktiky financování byly občas považovány za arbitrární nebo podléhající různým vlivům, je zvláště důležité mít procesy, které jsou nejen spravedlivé, ale též transparentní a průzračné." Ještě dodám, že tuto citaci jste převzal podle svého vyjádření právě z hodnoticího auditu Technopolisu.

Bohužel musím diskutovat a rozporovat i toto tvrzení Technopolisu. Protože kdyby bylo to hodnocení transparentní a průzračné, nemohlo by docházet k takovým jevům jako k těm, že není možné zjistit, jak jsou procentuálně více úspěšní panelisté, čili lidé, kteří se na hodnocení podílejí, když dokonce podají projekt tomu vlastnímu panelu, ve srovnání s ostatními uchazeči o projekt. Není možné zjistit údaj - a doložit ten údaj, to je důležité, doložení by mělo být ze strany Grantové agentury -, který se týká např. relace úspěšnosti pracovníků z institucí panelistů ve srovnání s úspěšností ostatních uchazečů. Takové základní údaje nelze prostě zjistit. A už jen údaj, že panelisté mohou dávat projekty ke svým panelům, kde sami působí, je naprosto netransparentní fakt, který v civilizovaném světě není možný. A stejně, i když se snažím, aby se tato záležitost zprůhlednila, není možné toho dosáhnout, a dokonce toho není možné dosáhnout ani přes kontrolní radu Grantové agentury ČR, a dokonce ani školský výbor, který má v gesci Grantovou agenturu ČR, není schopen tyto informace získat. Chápu, že Grantová agentura ČR nechce veřejně udávat tyto údaje, ale myslím si, že školský výbor, výbor Poslanecké sněmovny, by k těmto informacím měl mít v každém případě přístup a teprve potom by se snad dalo hovořit o tom, jak je tady ve zprávě psáno, že činnost Grantové agentury je velmi transparentní, průhledná atd. atd.

Připomínek k vaší odpovědi na mou písemnou interpelaci mám víc, ale soustředil jsem se na dvě hlavní, s nimiž hodně nesouhlasím. Děkuji vám předem, pane premiére, za reakci, která, doufám, na toto mé vystoupení jistě nastane.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…