Opálka (KSČM): Kdo vlastně bude řídit MPSV

30.10.2012 4:31

Ministr Jaromír Drábek podal ke dni 31. října 2012 - pod tlakem souvisejícím s trestním stíháním jeho prvního náměstka - rezignaci.

Opálka (KSČM): Kdo vlastně bude řídit MPSV
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Hledání kandidáta či kandidátky s jasnou politickou odpovědností, jak si TOP 09 stanovila, trvalo přes tři týdny. A tak předseda TOP 09 představil ve čtvrtek večer, a to ještě před projednáním s premiérem, veřejnosti Ing. Ludmilu Müllerovou, kandidátku své strany na funkci nového ministra práce a sociálních věcí.

Pan premiér, případně i pan prezident budou rozhodovat  o zkušené političce, která vstoupila do celostátní politiky již v r. 1998 jako poslankyně KDU-ČSL, což se v oficiálních údajích kandidátky na ministryni neobjevilo. Přesto novináři „vyšťourali“ kauzu Brumeda a v této souvislosti její nevydání PS PČR k trestnímu stíhání. Jako poslankyně pracovala mj. ve sněmovním výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a v r. 2002 byla jmenována za KDU-ČSL do funkce náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Ing. Zdeňka Škromacha (ČSSD). Krátce na to v r. 2004 byla zvolena za KDU-ČSL senátorkou a pracovala v senátním výboru pro záležitosti EU a přestoupila do nově ustavené TOP 09, kde zastávala i funkci místopředsedkyně strany. Po ukončení volebního období v r. 2010 pracuje na MPSV jako poradkyně ministra Jaromíra Drábka.

Je ekonomkou a zná agendu MPSV, PS a Senátu PČR, jakož i mechanismy práce v EU. Hlásí se k uskutečněným a zahájeným vládním reformám, které chce dotáhnout do konečné realizace, i když si uvědomuje, že délka jejího mandátu by v případě jmenování byla nejistá. K problémům na MPSV se vyjadřuje opatrně a určitě ví, co by ji čekalo. Je však otázkou, zda by byla ministryni udržovací, krizovou či takzvaně uklízecí. Každopádně by šlo o vlídnější tvář a snad i s širší komunikací. Nelze však očekávat, že by se jejím působením zásadně změnila vládní asociální politika škrtů. To mohou změnit jen volby a z nich vzniklá nová vláda.

Miroslav Opálka, poslanec a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu