Paggio (VV): Návrh zákona o Národním parku Šumava je velké zklamání

29.11.2011 8:48

Podoba nového zákona, který měl vyřešit problémy kolem Národního parku Šumava tak, jak ji představilo ministerstvo životního prostředí je velké zklamání. Tak to spolu s odborníky vnímá poslanec za Věci veřejné a jeden ze signatářů výzvy Na záchranu NP Šumava Viktor Paggio.

Paggio (VV): Návrh zákona o Národním parku Šumava je velké zklamání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Viktor Paggio

„Zdálo se, že pan ministr má upřímnou snahu naslouchat argumentům odborníků i veřejnosti. Ukázalo se, že to byly plané naděje," konstatoval poslanec. „Jím předložená verze zákona se nápadně podobá návrhu, který vytvořil Plzeňský kraj, a jenž byl širokou veřejností kritizován a odmítnut, protože by prakticky znamenal likvidaci Národního parku Šumava. Jde o návrh značně nevyvážený, který míří směrem průmyslového využití Šumavy. To nemůžeme připustit, národní park máme přeci proto, abychom zachovali alespoň kousek neporušené přírody."

Viktoru Paggiovi vadí také velké pravomoci, které by takto sepsaný zákon dal obcím. „Šumavský park je národním bohatstvím, a proto v něm musí vždy mít hlavní slovo stát. Pokusy podřídit park kontrole místní samosprávy - starostů, případně, považuji za nešťastný," vysvětlil „véčkařský" politik. „Starostové místních obcí jsou samozřejmě skupinou, se kterou je třeba zásadní rozhodnutí týkající se parku konzultovat, ale nemohou ho vést. Jak trefně poznamenal jeden z ochránců přírody při mé návštěvě blokády na Ptačím potoce: Je to jako by lidé, co žijí na Národní třídě, chtěli rozhodovat o tom, co se bude hrát v Národním divadle. Nezapomínejme také, že obce díky své poloze pobírají dotace. Obce na Šumavě mají výrazně lepší příjmy než srovnatelná sídla mimo národní park."

Dá se ještě nějak zákon o Národním parku Šumava ovlivnit? „Samozřejmě že ano," potvrdil Viktor Paggio. „Pokud by podobný návrh ministr podal, možnosti na nápravu jsou v legislativním procesu. Já ale věřím, že ministr Chalupa bude pokračovat v seriozní debatě, ve které budou mít hlavní slovo věcné argumenty a názory odborníků a díky tomu se dobereme takové podoby zákona, která bude respektovat potřeby obcí stejně jako potřeby přírody."

Pavel Reichard, tiskový odbor VV

Dále čtěte:
Ministr Chalupa: Další konání kulatého stolu o budoucnosti NP Šumava nemá smysl
Liška (SZ): Inspekce potvrdila nelegálnost kácení, Stráský musí odejít

##PROFIL 2010##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.