Palša (NS-LEV21): Zvýšení platů politiků

12.08.2012 18:18

Určitě každý již zaznamenal, že do sněmovny dorazil návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) na zvýšení platů politiků a soudců. Ty by jim měly výrazně vzrůst od ledna 2013, a to přesto, že v roce 2010, krátce po nástupu vlády Petra Nečase (ODS), politici slibovali, že jejich platy zůstanou zmrazeny nejméně do roku 2014. Přijetím tohoto návrhu by tedy zmrazení skončilo a platy by výše jmenovaným poskočily až o desetitisíce korun měsíčně výš.

Palša (NS-LEV21): Zvýšení platů politiků
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

V této nelehké době, kdy vláda škrtá, snižuje platy ve státní správě, snižuje valorizaci důchodů, a kdy zvýšení DPH citelně dopadá na rodinné rozpočty, důsledkem čehož je snížení životní úrovně většiny občanů České republiky a nárůst počtu lidí blížících se hranicím chudoby, považuji zmíněný návrh za absolutně nepřijatelný a nemorální.

Zvýšení platů si zákonodárci zdůvodňují verdiktem Ústavního soudu, který si však vyložili účelově proti záměru rozsudku soudu, což je trestuhodné. Předseda vlády Petr Nečas totiž řekl: „Vláda musí reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu. Kdyby nebylo tohoto rozhodnutí, vláda by se platy vůbec nezabývala.“ Stejně alibisticky reagoval i Jaromír Drábek: „Nemám jinou cestu, než toto rozhodnutí respektovat.“ Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ale takovou argumentaci radikálně odmítl. Rozhodnutí se podle něj týká jen některých skupin soudců. „A to tedy zdůrazňuji, soudců obecných soudů, nikoli ostatních ústavních činitelů, ani soudců Ústavního soudu. Neříkáme nic jiného než to, že soudcům obecných soudů nelze platy snižovat. Netvrdíme ani, že se jim musí platy zvyšovat.“

Vláda navíc bez promyšlení a jakéhokoliv projednání smetla ze stolu možnost, kterou by mohlo být oddělení platů soudců na jedné straně a zákonodárců či ministrů na straně druhé. Podle některých koaličních poslanců (vicepremiérka Peake, předsedkyně sněmovny Němcová, ministr financí Kalousek) by to bylo jediné možné řešení. Prý by to nebylo zdlouhavé, protože jde o technickou záležitost. Opozice tvrdí, že v době, kdy se kvůli úsporám snižují platy ve veřejné správě a vláda ubrala i důchodcům, je takový krok nepřijatelný.

Je tedy zřejmé, že vláda Petra Nečase, která tvrdí, že je protikorupční a rozpočtově odpovědná, ztrácí veškeré zábrany a základní lidské vlastnosti, jako je zdravý rozum, soudnost a morálka. Ty byly nahrazeny arogancí a bezohledností. Takové počínání lze považovat za výsměch celé společnosti a všem občanům České republiky.

Proto se ptám, nemyslíte, že je čas na změnu?

RNDr. Stanislav Palša, místopředseda NS-LEV 21 a kandidát na senátora za Břeclavsko

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…