Paroubek: Ekonomické mičurinství Nečasovy vlády nebere konce

30.03.2012 17:11

Jedním z hlavních předvolebních hitů pravicových stran v čele s TOP 09 a ODS byl slib nezvyšování daní.

Paroubek: Ekonomické mičurinství Nečasovy vlády nebere konce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Moje osoba byla před volbami v roce 2010 vykreslována v obludáriích, neboť jsem údajně chtěl řešit ekonomické problémy země místo reforem zvyšováním daní. I díky této volební lži nakonec vznikla Nečasova korupční vláda boje proti střední třídě a příjmově slabším.

Ministr Kalousek a vlastně i celá Nečasova vláda v těchto dnech jen potvrzuje svou naprostou nekoncepčnost a bezradnost v hospodářské politice státu. A to způsobem, který nemá nikde ve světě obdoby.

Fiskální politika a určení výše daní jsou ty nejzákladnější parametry umění vládnout a hospodařit. Změny v DPH, které vláda v loňském roce připravila, byly již tenkrát podrobeny kritice. Jde jen o nekoncepční látání děr v rozpočtu, které si Nečasova vláda svými předchozími nesmyslnými kroky způsobila sama.

Že jde i nyní o jasně nepřipravené a neprojednané kroky hovoří i zmatené veletoče v komentářích ministra Kalouska k výsledkům včerejší porady ekonomických ministrů, kdy Kalousek nejprve tvrdil, že se ministři dohodli na zvýšení sazby daně z příjmu fyzických osob, aby to posléze dementoval.

Vláda bude opět zdražovat - potraviny, vodu, léky, knihy, noviny, zdravotnické prostředky, zboží pro osobní užívání nemocnými (pomůcky pro slepce – počítače a další pomůcky pro neslyšící, manipulační stroje pro těžce zdravotně postižené osoby), dětské oblečení a obuv, dětské sedačky, dětské pleny atd. Zkrátka všechno.

Bude se zvyšovat DPH, budou se omezovat sociální služby, důchody porostou pomaleji (reálně budou dokonce klesat), stát přísněji zdaní drobné živnostníky. O tom už ministři Nečasovy vlády mluví otevřeně, je to vlastně už rozhodnuto. Když ale přijde řeč na elementární daňovou spravedlnost, tedy na férové daně – tedy na zavedení progresivního zdanění – je to prý zatím věc dalšího jednání. To je naprosto skandální!

O daňové slevy a bonusy možná přijdou i drobní živnostníci, pokud budou nadále uplatňovat daňový paušál. I to je látání děr v rozpočtu v situaci, kdy rozpad systému zdanění OSVČ nezpůsobili živnostníci, ale mj. osoby s mnoha milionovými příjmy, jako jsou advokáti, poradci, konkurzní správci či exekutoři. Ti se také vydávají za drobné živnostníky. Těm ztráta pár korun daňové slevy vůbec neublíží, ale zachovají si neférově nízké zdanění svých milionů. Poctivý drobný živnostník to přece zaplatí.

Jaké budou dopady vládních záměrů do rodinných rozpočtů? Průměrná rodina bude mít v příštím roce zhruba o 1.200,- korun měsíčně méně. Přitom již letošní dopad byl přibližně ve výši minus 3.000,- Kč. Hrozné na tom je, že tyto absolutní hodnoty doléhají především na příjmově slabší skupiny a střední třídu. Zejména na důchodce, zdravotně postižené, matky samoživitelky, rodiny státních zaměstnanců, mladé rodiny s dětmi atd. Ministrům roční snížení příjmu nepřijde nijak drastické, ale pro zmíněné sociální skupiny bude likvidační.

Vláda už konečně musí přijít s jasnou dlouhodobou koncepcí, která bude mít prorůstový charakter, která oživí vnitřní trh a která vrátí prosperitu naší zemi. Národní socialisté jako jediní s takovým plánem přišli již na podzim minulého roku!

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.