Paroubek: Padne-li vláda, je třeba před rozpuštěním sněmovny schválit státní rozpočet

06.11.2012 15:40

Nepovažuji za možné, aby Nečasova vláda změnila svůj politický postup a začala pracovat efektivně.

Paroubek: Padne-li vláda, je třeba před rozpuštěním sněmovny schválit státní rozpočet
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

I kdyby aktuální politickou krizi vláda přežila, za pár týdnů bude následovat krize další, která může být útesem, o nějž se loď Nečasovy vlády konečně rozbije.

ODS je strana s výjimečně vyvinutým mocenským smyslem. V osobách J. Pospíšila a M. Kuby má hned dva legitimní presumptivní premiéry. Oba tito pánové „to“ mohou s vládou dopatlat až do konce řádného volebního období. Tedy pokud se dohodnou s tzv. rebely, kteří už se jinak na žádné kandidátce ODS pro mimořádné sněmovní volby neobjeví.

Kdyby nicméně přece jen ODS a její vláda složily v nejbližších dnech zbraně a otevřely cestu k mimořádným volbám do sněmovny, odpovědná opozice by neměla předčasně ukončit funkční období této sněmovny, dokud nebude schválen státní rozpočet. Senát tuto roli sněmovny, podle české ústavy, sehrát nemůže.

Většina sněmovny by v takovém případě měla schválit v listopadu a v prosinci návrh zákona o státním rozpočtu. A že to nebude snadné rozhodnutí, to musí být každému jasné.

Na včerejší mimořádné schůzi vlády představil ministr financí Kalousek návrh státního rozpočtu, který je vlastně dvakrát seškrtaný. Oproti původnímu návrhu projde další škrtací redukční kůrou 41 miliard korun. Tím se však rozpočet státu posouvá do roviny ekonomické báchorky.

Až po schválení rozpočtu, se – v samém závěru roku či začátkem příštího roku – může Poslanecká sněmovna rozpustit. Cílem je, aby nová vláda – předpokládám, že levicová – nezačínala svou činnost po volbách řešením důsledků rozpočtového provizoria a přijímáním nového státního rozpočtu. To by totiž nebylo vůbec šťastné a ani odpovědné řešení. Pokud by se totiž země dostala do rozpočtového provizoria, znamenalo by to jednak negativní zájem finančních trhů a zejména by pak vážně hrozilo, že stát by už koncem prvního čtvrtletí neměl na výplaty státních zaměstnanců. To by byla skutečně tzv. řecká cesta.

Je nicméně možné, že pro nový Kalouskův rozpočet už nebudou hlasy ani na půdorysu současné koalice, soudě alespoň podle reakcí některých koaličních partnerů.

Jiří Paroubek, předseda nár. soc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…