Paroubek: Šluknovsko - odpovědná je především vláda a rada kraje

12.09.2011 10:25

Ve Šluknovském výběžku se dlouhodobým působením celé řady faktorů vyvinula situace, především v oblasti kriminality, která přerostla v několika městech v neklid i nepokoje. Dlouho zejména vládou a krajem neřešené problémy hrozí přerůst ve vážné střety, kdy se k extremistům neonacistického zaměření začínají přidávat řádní občané. A to je alarmující!

Paroubek: Šluknovsko - odpovědná je především vláda a rada kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Při návštěvě na Šluknovsku v tomto týdnu na mě velmi silně zapůsobila krátká debata se studenty, kterou jsem měl na jedné střední škole. Mezi studenty té školy - a to mě pozitivně překvapilo -je vysoký podíl mladých Romů.

Co mě ale překvapilo ještě více, to byla vysoká míra solidarity, kterou svým romským spoluobčanům vyjadřovali jejich „bílí" spolužáci. Co na mě naopak zapůsobilo negativně, to byl strach, obavy z budoucnosti, které studenti spontánně vyjadřovali. Nikdo z nich si nepřeje, aby se oblast, v níž žijí a chtějí žít, stala územím pro manévry neonacistů z celé republiky i ze zahraničí a místem konfliktů etnického a sociálního charakteru. Nyní je potřeba spoléhat na profesionálně působící policisty, kteří svou přítomností na místě změní situaci v ulicích měst na Šluknovsku. Především již přítomností zvýší bezpečnost všech řádných občanů.

Zcela nepochybně je tedy možné mnohé udělat již dnes.

Město Rumburk nemuselo povolit dnešní demonstraci neonacistů. Kraj by měl udělat audit svých sociálních výdajů a posílit výdaje do měst s vysokým počtem míst se sociálním vyloučením. Podívat se na to, zda města na východě Ústeckého kraje dostávají dotace úměrně tomu, co města na jeho západě. A pokud tomu tak není - a já se obávám, že není - je potřeba to rychle změnit. Av rozpočtu pro příští rok udělat věci jinak.

Nastolení pořádku v ulicích a role policie v tomto okamžiku jsou nezastupitelné. Je však třeba hledat především vhodnou formu léčby problému, a tou represe dlouhodobě není. Vláda musí začít dělat regionální politiku, která je především nástrojem k odstraňování hospodářské zaostalosti regionů a mikroregionů. Dlouhodobě, nejméně dva roky upozorňuji na potřebu masivních investic z veřejných zdrojů v Ústeckém kraji a především na Děčínsku s jeho setrvale vysokou mírou nezaměstnanosti.

Mnoha miliardové sumy musí jít do sanace území a bývalých průmyslových objektů na Děčínsku. Po odstranění ekologických zátěží v těchto objektech je možné hledat nové investory, většinou středně velké domácí a zahraniční firmy, kteří budou vytvářet nová pracovní místa. Bez zásadních a rychlých investic do silniční sítě na Děčínsku a v celém kraji není možné očekávat příchody nových investorů ve větším rozsahu. Republika dnes není schopna čerpat peníze z evropských fondů. Reálně hrozí, že stamiliardy korun z evropské finanční perspektivy let 2007 -2013 nebudou vyčerpány.

Vláda by tedy měla jednat rychle s Evropskou komisí o změně struktury čerpání peněz ČR. Přesměrovat evropské peníze k realizaci těchto zcela naléhavých priorit.

Při diskuzi o finanční perspektivě EU na léta 2014 - 2020 je potřeba nezapomenout na nezbytnou prioritu, kterou představují výdaje na regionální politiku. Tahle léčba nebude snadná, ani levná a náprava současného stavu bude trvat řadu let. Nenastoupíme-li však na tuto cestu, bude situace postupně eskalovat a může se přenášet do jiných okresů po celém Česku.

A hlavně, situace se může kdykoliv znovu opakovat.

Stejně tak ve vzdělávání romské mládeže se nejedná o řešení, které nastane hned. Podobně jako nutné změny v bytové politice se neprosadí a neuvedou do praxe okamžitě. Vláda, vedení kraje, vedení měst a občané musí začít se změnami v přístupu co nejrychleji.

(Text byl publikován v regionálních Denících v rámci Ústeckého kraje)

Dále čtěte:
Chudoba a kriminalita. To se podle vlády musí řešit na Šluknovsku
Zásah ve Varnsdorfu byl adekvátní, myslí si Šimůnková
John: Politika nulové tolerance musí platit pro všechny
Policie jde proti nám a to si ji platíme, křičela žena ze Šluknovska

##PROFIL 221##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…