Paroubek: Vláda se pohybuje v začarovaném kruhu vlastní neschopnosti

31.10.2012 12:47

Stanovisko národních socilistů ke krizové situaci ve vládě.

Paroubek: Vláda  se pohybuje v začarovaném kruhu vlastní neschopnosti
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Národní socialisté považují předčasné sněmovní volby, tedy nové rozdání karet za nejlepší řešení současné krizové politické situace. Vláda P. Nečase se ze stadia rytmicky opakovaných krizí dostala do stadia klinické smrti.

Vláda je dnes de facto menšinová, neboť již nedokáže prosadit své klíčové politické záměry:
- zdražovací nebo jak vláda říká eufemisticky konsolidační balíček
- církevní restituce v pojetí, které navrhla Nečasova vláda
- realizační zákon k prosazení II. pilíře tzv. důchodové reformy apod....

Vláda P. Nečase se svou hospodářskou politikou zcela selhala a dostala zemi do ekonomického poklesu (jako jedinou zemí ze zemí ve střední Evropě). Ministr financí Kalousek při jednání sněmovny minulý týden přiznal, že státní rozpočet na rok 2013 je nadhodnocen o 20 mld. Kč. Jinak řečeno, růst 1,5% HDP, s nímž státní rozpočet  kalkuluje, v roce 2013 nebude a nebude ani výnos daní, s nimiž ministerstvo financí ve svém návrh rozpočtu počítalo.

Ve výdajích rozpočtu „přebývá“ podle M. Kalouska dalších 20 mld. Kč. (!). Pokud chce ministerstvo financí trvat na návrhu schodku státního rozpočtu ve výši 100 mld. Kč a 3% podílu z HDP, „musí“ seškrtat 40 mld. Kč. Státní rozpočet na rok 2013 se po nejnovější listopadové škrtací kůře ministerstva financí dostane do zcela nerealistických poloh. V roce 2013 tak budou rozpočtové škrty dále likvidovat poptávku a tedy snižovat spotřebu obyvatelstva a veřejnou spotřebu (investice). Ekonomičtí experti nár. soc. – i s ohledem na pokles dynamiky českého exportu – očekávají proto pokles české ekonomiky mezi 0 a –1%. Projednávání státního rozpočtu v 1. čtení až v závěru listopadu bude znamenat – v případě dalších rozporů ve vládní koalici a vládních stranách – že se přiblíží vstup do rozpočtového provizoria. To by následně znamenalo vážné problémy republiky na finančních trzích (zdražení financování státního dluhu) a ochabnutí zájmu zahraničních investorů o uskutečnění nových investic v ČR.

Vláda P. Nečase se pohybuje v začarovaném kruhu vlastní neschopnosti, ideologické předpojatosti a osobních a partikulárních zájmů.

Nejlepším řešením současné situace jsou podle národních socialistů předčasné volby do sněmovny.

Jiří Paroubek
předseda nár. soc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…