Paroubek: Výzvy panáků odtržených od života mají jen oblbnout slušné lidi

12.08.2012 14:30

Signatáři z řad umělců či vědců vyzývají k přijetí vládního návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Paroubek: Výzvy panáků odtržených od života mají jen oblbnout slušné lidi
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Musím však s takovou výzvou zásadně nesouhlasit. Obávám se, že ti, kteří tuto petici podepsali, přehlédli ve vleklých sněmovních diskusích i řadu věcných argumentů.

Ve svých projevech jsem se snažil vyvarovat zabřednutí do povrchní diskuse, kterou na půdě parlamentu vedli někteří jiní poslanci. Snažil jsem se prostřednictvím odkazů na relevantní právní rozbory poukázat na fakt, že vládou navrhované církevní restituce – v jejím pojetí jsou to spíše reparace – nezohledňují dnešní právní rámec. Jinak řečeno, církvím by byl navrácen i ten majetek, který jí ve skutečnosti nikdy nepatřil.

Myslím, že signatáři této výzvy by měli rovnou otevřeně říci, zda podporují Nečasovu vládu, která z velké části stojí a padá právě na církevních restitucích. Nemíním z tohoto problému dělat politikum, jako některé jiné strany. Chci ale na základě racionálních argumentů dosáhnout toho, aby bylo navráceno to, co bylo skutečně zcizeno.

Podobné iracionální a povrchní výzvy nápadně připomínají akci „oblbni bábu a dědka“, která měla rovněž prostřednictvím různých panáků oblbnout slušné lidi. Zajímalo by mne, zda tyto celebrity s vysoce nadprůměrnými, často milionovými příjmy někdy alespoň v soukromí zaprotestovaly proti krácení důchodů, proti krácení sociálních dávek pro těžce zdravotně postižené občany, proti zdražování na základě zvýšení DPH, proti snižování platů veřejných zaměstnanců, zkrátka proti hloupé a asociální hospodářské a daňové politice Nečasovy vlády.

Nevšiml jsem si toho. Konstatuji tedy, že jim okrádání obyčejných lidí nevadí. Měly by se stydět. Toho ale nejsou schopny.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.