Peake: Korupce při zadávání veřejných zakázek bude omezena novelou zákona

31.01.2012 13:00

Dnes bude Poslanecká sněmovna projednávat průlomovou novelu zákona o veřejných zakázkách, vrácenou Senátem s některými pozměňovacími návrhy.

Peake: Korupce při zadávání veřejných zakázek bude omezena novelou zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Na původním sněmovním znění se podílela déle než rok široká platforma, kde byla zastoupena řada expertů z různých oborů, ale třeba také neziskové organizace jako Transparency International. Celá tato široká platforma nesouhlasí na první pohled s líbivými pozměňovacími návrhy, které byly prosazeny v Senátu bez jakékoliv delší diskuze a které jsou způsobilé celou tuto zásadní novelu výrazně poškodit a zhoršit tak úspornost veřejných zakázek, omezit konkurenci a tím pádem způsobit i vyšší výdaje veřejných rozpočtů, což si nemůžeme dovolit a to zvláště v této době. Naopak sněmovní verze novely zákona o veřejných zakázkách je po letech průlomovým opatřením k posílení konkurence a omezení korupčního prostředí při zadávání veřejných zakázek. Namátkou je to zrušení takzvaných losovaček, snížení limitů, zveřejňování informací na internetu a tak dále. Tuto změnu považuji za jednu z nejdůležitějších věcí, které Věci veřejné ve vládě prosadily. Zákon ušetří státu významné prostředky a to je způsob řešení problémů zadlužených veřejných rozpočtů, jaký podporuji oproti zvyšování daní nebo škrtání na investicích.

Mgr. Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…