Peake: Transparentní účet mohou mít všechny strany, má ho jen LIDEM

06.10.2012 14:12

K jednání o zákonu o dohledu nad financováním politických stran.

Peake: Transparentní účet mohou mít všechny strany, má ho jen LIDEM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Místopředsedkyně vlády a předsedkyně přípravného výboru strany LIDEM – liberální demokraté, Karolína Peake, uspořádala na dnešní den jednání zástupců sněmovních politických stran k návrhu zákona o dohledu nad financováním politických stran a změně souvisejících zákonů.

Návrh zákona, který připravilo ministerstvo vnitra a na jehož podobě se podílel i poradní sbor místopředsedkyně vlády, již jednou projednávala vláda. Konečné rozhodnutí o zákoně ale vláda odložila o měsíc s tím, že má být dosaženo maximální politické shody.

„Pozvala jsem zástupce všech sněmovních stran. Na jednání na úřadu vlády přišli poslanci za ODS, TOP 09, ČSSD, LIDEM a KSČM. Dohoda o podobě zákona o financování stran se o kousek přiblížila,“ řekla po jednání Peake. „Překvapilo mne, že takřka všichni poslanci se vyslovili pro povinné transparentní účty nejen na financování kampaní, jak navrhuje zákon, ale pro celé stranické účetnictví. To je dobrá zpráva. Jakkoli musím konstatovat, že transparentní účet si už nyní mohou založit všechny politické strany a z těch sněmovních tak učinila jen jediná, a to právě LIDEM,“ dodala Peake.

Naopak téměř všichni kromě zástupců LIDEM se postavili proti založení nového dohledového úřadu. „Kolegové navrhovali rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Podařilo se mi ale vysvětlit, že toto řešení možné není. NKÚ totiž nevede správní řízení a nemůže ukládat sankce. Také by mohl kontrolovat pouze hospodaření se státním příspěvkem, nikoli už ostatní finanční toky stran,“ řekla Peake. „V zájmu schválení zákona proto hledáme jiný mechanismus pro nezávislý dohled a se sankční pravomocí. Požádali jsem Ministerstvo vnitra o zhodnocení alternativ jako přiřazení této pravomoci finančním úřadům, Úřadu na ochranu osobních údajů nebo Úřadu na ochranu hospodářské soutěže tak, aby zcela nový správní úřad vzniknout nemusel. Vedle toho ministerstvo vnitra prověří možnost zavedení takových sankčních mechanismů za nedodržování povinností ze strany politických stran, které jsou uvedeny v zákoně o přímé volbě prezidenta. Tedy možnost konkurenčních subjektů podat na porušení zákona žalobu. „Považuji za klíčové, aby zákon nespadl pod stůl jen kvůli otázce formy dohledu. Přináší celou řadu velmi pozitivních změn. Účinný by měl být ve volebním roce 2014,“ doplnila Peake.

Strany se shodují i na zavedení limitů na volební kampaň. Ty však budou upraveny v novém volebním zákoníku, který bude v nejbližších dnech poslán do mezirezortního připomínkového řízení. Další jednání pracovní skupiny pod vedením Karolíny Peake se bude konat 25.10 v Poslanecké sněmovně. Poté již bude moci dokončit jednání o návrhu i vláda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…