Peake: Ze zákona musí zcela jasně vyplývat odpovědnost státních zástupců

30.03.2012 9:59

Závěry z 5. jednání Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí

Peake: Ze zákona musí zcela jasně vyplývat odpovědnost státních zástupců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Ve středu 28. března 2012 proběhlo již páté jednání Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Hlavním tématem programu byla reforma státního zastupitelství a Policie České republiky. Dalším důležitým bodem bylo projednání (ne)plnění Strategie vlády v boji proti korupci k prvnímu čtvrtletí roku 2012.

Na začátku jednání proběhla debata o reformě Policie ČR, které se účastnili i ministr vnitra Jan Kubice, policejní prezident Petr Lessy a náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl. Policejní prezident představil svoji vizi boje s korupcí vytvořením protikorupčního speciálu, který by byl partnerem pro nově vzniklé pracoviště státního zastupitelství. Stanislav Mečl uvedl, že podporuje snahu policejního prezidenta. Nastínil, že stávající model má svá negativa a přivítal by určitě koncepci samostatného útvaru, který by však nemusel být jediným partnerem ze strany policie.

Dále se probírala koordinace legislativních prací při reformě státního zastupitelství. Na připravované legislativní změny spočívající ve zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci navazuje zamýšlené zřízení Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem. Tento úřad s celostátní působností by měl řídit náměstek nejvyššího státního zástupce, jmenovaný do funkce na 10 let. Ostatní státní zástupci by měli být přidělováni na 7 let. Hlavními partnery by byly Útvar  odhalování korupce a finanční kriminality a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přičemž Stanislav Mečl podpořil snahy policejního prezidenta, který usiluje v rámci systematizace a organizačního uspořádání Policie ČR o vznik výše uvedeného samostatného útvaru. Je třeba dořešit způsob jmenování nejvyššího státního zástupce nebo způsob jmenování vedoucího úřadu. Vicepremiérka Karolína Peake na závěr zdůraznila, že je důležité, aby ze zákona zcela jasně vyplývala odpovědnost státních zástupců, včetně odpovědnosti za personální pochybení. 

Na závěr ministři informovali předsedkyni Vládního výboru o plnění jednotlivých resortních úkolů plynoucích z protikorupční strategie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie