Poc (ČSSD): Zabijačku nám EU nezakáže. Ani nemůže

22.01.2012 22:29

Vyjádření europoslance Pavla Poce k údajnému záměru EU zakázat tradiční české zabijačky.

Poc (ČSSD): Zabijačku nám EU nezakáže. Ani nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

17. 1. odvysílala Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci Události reportáž, podle které Evropská unie zakázala tradiční české zabijačky.
ČT mimo jiné uvedla, že: “Podle nového veterinárního zákona může prase zabít jeho chovatel doma a maso tam taktéž musí spotřebovat.” a dále také že “Tradiční veřejné zabijačce, ať už ji pořádali hasiči, nebo zahrádkáři, učinila Evropská unie přítrž.”

Poslanec Evropského parlamentu a člen Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Pavel Poc (ČSSD) ale jednoznačně namítá: “Problematiku porážky jatečných zvířat upravují české zákony víceméně stejným způsobem přinejmenším posledních padesát let, takže o žádném narušení tradice Evropskou unií nemůže být řeč. ”

Porážení zvířat upravuje v obecné rovině zákon č. 166/1999 Sb., neboli veterinární zákon, který byl aktuálně novelizován českým vnitrostátním předpisem. Jediné, co je v oblasti domácích porážek  od 1. 1. 2012 v zákoně nové, je možnost úředně povolené domácí porážky skotu mladšího 24 měsíců. Právní úprava domácích porážek ostatních druhů zvířat zůstala nedotčena. Euromýty spojené se zákazem tradičních pokrmů se objevují poměrně často, zejména proto, že obhajoba domnělých tradic je vždy vděčné téma.

Evropská unie se ovšem i v oblasti bezpečnosti potravin řídí principem subsidiarity. To znamená, že nepřijme opatření, pokud je efektivnější učinit toto opatření na národní, regionální nebo lokální úrovni. Veřejnost logicky žádá, aby bezpečnost potravin byla na maximální možné úrovni. Komunitární právo proto s účinností od 1. 1. 2006 sjednotilo v celé EU právní úpravu výroby potravin v potravinářských podnicích, domácí příprava potravin pro soukromou domácí spotřebu nadále zůstala vnitrostátní záležitostí.

Podle odborníků Státní veterinární zprávy, je vždy třeba mít na paměti, že maso zvířat je surovina s vyšší mírou rizika pro lidské zdraví a zacházení s ní podléhalo vždy nějakému úřednímu dohledu. To je zkušenost doložitelná už od starověku.

Česká televize uvede nepřesné informace na pravou míru v nové reportáži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…