Poc: Finanční perspektiva EU musí sloužit potřebám občanů členských států

23.10.2012 21:08

uroposlanci dnes na plenárním zasedání řešili zásadní finanční témata jako je nejen rozpočet EU na příští rok, ale i Víceletý finanční rámec (VFR), nebo-li sedmiletý rozpočtový výhled EU od roku 2014.

Poc: Finanční perspektiva EU musí sloužit potřebám občanů členských států
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

Představitelé EU na červnovém summitu slíbili především investice do výzkumu a konkurenceschopnosti. Čeští poslanci v sociálně demokratické frakci chtějí dlouhodobou perspektivu, která slouží potřebám občanů členských států a zajistí prorůstová opatření a vytváření stabilních pracovních míst.

"Že plošná úsporná opatření nikoho z krize nevyvedou, se již za cenu utrpení mnoha evropských občanů prokázalo v praxi. Mezinárodní měnový fond konečně přiznal, že fiskální multiplikátory byly vypočítány špatně a k prosperitě se prošetřit nelze,” vysvětluje europoslanec Pavel Poc.

“Právě správné nastavení VFR 2014-2020 formou investičních priorit jako je lidský kapitál a vzdělávání, rozvoj společnosti založené na znalostech, infrastruktura, výzkum a inovace, malé a střední podniky, zelené a nové technologie a jejich koordinace v členských zemích společně s posílením evropské správy by měly opět nastartovat ekonomický růst v EU,” uvedl Vojtěch Mynář, člen Rozpočtového výboru EP.

Jeho kolegyně z Rozpočtového výboru, europoslankyně Zuzana Brzobohatá dodává: "Součástí návrhu je zavedení vlastních příjmů pro evropský rozpočet, což vnímám jako pozitivní krok, zejména pak daň z finančních transakcí. Finanční nástroje v rámci nového výhledu mohou také podpořit další kofinancování od soukromých a veřejných investorů. Důležitý je také fakt, že v průběhu VFR může dojít k jeho přehodnocení. Dnešní ekonomická krize ukázala, že je zapotřebí v tomto ohledu právě flexibilita.“

Olga Sehnalová, členka Výboru pro dopravu a cestovní ruch, komentuje VFR z hlediska dopravních priorit takto: "Evropští ministři dopravy volají po evropských zdrojích na budování dopravní infrastruktury, ale zdá se, že si v tom příliš nerozumí s vlastními ministry financí. Pro méně rozvinuté regiony je to naprosto zásadní záležitost, protože evropský rozpočet je především rozpočtem do prorůstových investic, kterými doprava nepochybně je."

“Zpráva Boge/Kalfin k Víceletému finančnímu rámci je jasným signálem Radě před vyjednáváním, které začne v listopadu. Věřím, že názor Parlamentu reprezentující občany EU bude Radou respektován. Bylo by nešťastné, kdybychom museli finální dohodu Rady o Víceletém finančním rámci 2014-2020 nakonec v Parlamentu zablokovat,” uzavírá europoslanec Pavel Poc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…