Potůček (ČSSD): Kam kráčíš, ČSSD?

20.04.2013 11:17

ČSSD bude po příštích volbách čelit situaci, kterou asi nejlépe vystihuje Platonův výrok: „Všechno, co chceš, budeš mít, nešťastníče!“ Ano, bude moci vládnout. Ale v jaké situaci? A komu?

Potůček (ČSSD): Kam kráčíš, ČSSD?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Nezaměstnanost bude vysoká, s tendencí k dalšímu růstu. Hospodářská a sociální nejistota zasáhne většinu občanů. Zadlužení země dále poroste, stejně jako počet lidí bez reálné šance na rychlé zlepšení života. Lidé znechucení politikou pravicových vlád nebudou mít příliš trpělivosti ani s vládou novou.

Ta jim bude muset sdělit, že vybydlená země nerozkvete ze dne na den. Naopak, oživení ekonomiky i zlepšení služeb státu občanům může trvat i několik let. Mezitím bude třeba přinášet další oběti. Vláda bude muset jasně sdělit, kdo je přinese. Na popularitě jí to nepřidá.

Může být v takové situaci úspěšná, může si udržet potřebnou míru důvěry občanů po celé volební období? Bývalému švédskému soc. dem. předsedovi vlády Göranu Perssonovi se to podařilo, a to hned dvakrát.

V letech 1996–2006 vyvedl Švédsko z podobné prohlubující se krize, v jaké jsme nyní my, a dovedl je na špici zemí zvládajících posléze výborně i dopady globální hospodářské krize. Nutnou podmínkou takového úspěchu byl a zůstává dobře koncipovaný program, prošlý ohněm programové debaty s dalšími,  k diskusi připravenými politickými stranami, se sociálními partnery, s organizacemi občanského sektoru. Taková diskuse představuje ruku nabídnutou ke spolupráci při přípravě politiky. Jedině tak se z přihlížejících mohou stát partneři, spolutvůrci, případně vykonavatelé.

Pokud se ČSSD rozhodne tohoto příkladu následovat, měla by takový program nabídnout k diskusi co nejdříve. Přijít s ním až po volbách by bylo pozdě.

Nabízejí se ale i jiné možnosti. Například klasické vyjednávání o podobě koaličního vládnutí až na základě výsledků voleb. Se všemi negativními důsledky, které s sebou taková situace přináší: handrkování o ministerská křesla pro jednotlivé partaje místo dobře vyjednané a trvale dodržované koaliční dohody o tom, kam a jak vést zemi. Nebo, jak ČSSD doporučuje Miloš Zeman, ustavení menšinové vlády. Najdou se ale politické strany ochotné čtyři roky sekundovat sociální demokracii u vlády? A pokud ano, za jakou cenu?

Nabídne-li ČSSD podíl na přípravě programu pro budoucí vládnutí dalším politickým subjektům, může se stát faktickým suverénem nejen na levici, ale v celém politickém spektru. Zůstane-li zapouzdřena sama v sobě, nebude s to pomoci ani zemi, ani sobě. Kam směřuješ, ČSSD?

Vyšlo v deníku Právo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…