Premiér Nečas: Naši zemi je třeba chránit i daleko za našimi hranicemi

19.02.2013 18:30

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 19. 2. 2013.

Premiér Nečas: Naši zemi je třeba chránit i daleko za našimi hranicemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych se vyjádřil k právě proběhlé rozpravě, která se týká vyslání našich vojáků do operace vedené EU v Mali.

V prvé řadě celá řada diskutujících tady zmínila tuto operaci v širším kontextu vývoje našich ozbrojených sil. Zazněly tady názory, že je chybou orientovat naše ozbrojené síly na to, aby měly tzv. expediční charakter, že mají být primárně určeny pro obranu našeho vlastního území. Ano, tato teze zní logicky, tato teze je dokonce správná. Má jenom jednu malou vadu, protože logicky si musíte položit otázku, kdo nás bude ohrožovat. Z našich sousedů, dámy a pánové, předpokládám, že asi nikdo, protože všichni naši sousedé jsou buďto s námi společně v EU, nebo jsou dokonce členskými státy Severoatlantické aliance. Odtud nám tedy zřejmě nebezpečí nehrozí. Znamená to tedy, že i v případě ohrožení teritoria Severoatlantické aliance by to znamenalo nasazení našich ozbrojených sil stovky či spíše tisíce kilometrů od našeho území. Jinými slovy, rozmístitelnost a udržitelnost našich vojsk v operacích daleko od našeho území je absolutní premisou a logikou ochrany teritoria ČR, protože s pravděpodobností hraničící s jistotou v případě ohrožení naší země bude naše území bráněno paradoxně mimo území ČR. Čili z tohoto pohledu to, že jsme schopni vyslat své vojáky do operací, které jsou mimo naše území, je důkazem schopnosti našich ozbrojených sil a správnosti tohoto přístupu.

Musím říci, dámy a pánové, že mě velmi zaujalo vystoupení pana poslance Paroubka nejenom jako poslance, ale také jako bývalého premiéra. Když šel k řečnickému pultu, tak jsem si říkal, zda vystoupí státník, nebo vystoupí standardní politik, v tomto případě spíše populista. Bohužel jsem se zklamal. Já mohu jenom připomenout, že pan předseda a bývalý premiér Paroubek byl premiérem této země v době, kdy jsme měli své jednotky v Afghánistánu, a přestože tady přednesl sžíravou kritiku této mise, tak si nevzpomínám, že by ji přednesl tehdy jako předseda vlády nebo že by dokonce navrhoval, abychom se z Afghánistánu stáhli. Již vůbec nemluvě o tom, že do Afghánistánu, když to řeknu velmi zjednodušeně, nás zavedly vlády sociální demokracie, nikoliv vlády vedené Občanskou demokratickou stranou. Ano, musím říci, občanští demokraté při těchto vysláních hlasovali v souladu s vládními návrhy vlád, které měly v čele premiéry z řad České strany sociálně demokratické.

Nadnesená řečnická otázka, co to přineslo? Samozřejmě situace v Afghánistánu je velmi komplikovaná a zůstane komplikovaná. Je skutečností, že je to země sžíraná etnickými a náboženskými rozdíly, kmenovými rozdíly, že je to země prožraná korupcí, nicméně legitimní otázka je: V případě, že by mezinárodní společenství nezasáhlo, byla by situace horší, stejná nebo lepší? Já jsem přesvědčen, že by byla horší. Připomenu jenom dva aspekty. Za prvé, Afghánistán zcela zjevně byl na počátku minulého desetiletí absolutním logistickým a výcvikovým zázemím mezinárodního terorismu. Chci připomenout, že i tak významné teroristické útoky, jako bylo 11. září 2001, byly zabezpečovány z území Afghánistánu. Chci také říci, že teritorium Afghánistánu bez zásahu mezinárodních sil by bezesporu bylo suverénně největším světovým produkčním centrem opia. I takhle je tam produkce těchto drog velmi významnou složkou lokální ekonomiky prostě proto, že když porovnáte tržní ceny například obilnin a opia, tak bohužel to vychází poněkud nevýhodně, když to řeknu diplomaticky, v neprospěch standardních plodin. Čili z tohoto pohledu jsem hluboce přesvědčen o tom, že z hlediska mezinárodní bezpečnosti, ale i ohrožení bezpečnostních zájmů naší země by bez tohoto zásahu mezinárodních sil přes všechnu problematičnost v Afghánistánu byla situace horší.

Z toho také vycházíme i při uvažování o této vojenské misi v Mali. Musím jednoznačně odmítnout to, co tady zaznělo, že se jedná ve skutečnosti o bojovou misi. Ne! Jedná se jednoznačně o výcvikovou misi. To, že její součástí je ochranná komponenta, je něco naprosto logického. Já chci připomenout, že tato ochranná komponenta bude rozmístěna v hlavním městě Bamako, čili mimo bojovou zónu především na severu země. Kdybych opět použil určitou analogii, asi si nikdo nemyslí, že když na ochranu například našich zastupitelských úřadů v Bagdádu nebo v Kábulu jsou používány poměrně masivní bezpečnostní opatření, včetně přítomnosti těžce ohrožených příslušníků Útvaru rychlého nasazení Policie ČR, asi těžko to někdo označí za bojové nasazení našich bezpečnostních složek v ulicích Afghánistánu nebo Bagdádu. A činnost této ochranné složky v Bamaku tvořenou tedy příslušníky Armády ČR bude mít velmi obdobný charakter, jako má působnost příslušníků Útvaru rychlého nasazení Policie ČR, kteří chrání objekty, ambasády i jednotlivé pracovníky ambasády včetně velvyslance například v Bagdádu nebo v Kábulu. Ten charakter bude velmi podobný. S tím, že samozřejmě primárním úkolem této mise je výcvik sil Maliské republiky. Znovu chci připomenout, že tento výcvik bude probíhat mimo bojovou zónu, že se nezúčastní bojových operací a že tento výcvik bude probíhat na základnách maliských ozbrojených sil.

Chci také zdůraznit, že oblast Sahelu, čili širokého pásu území od Mauretánie až po Súdán, představuje jedno z rizikových pásem z hlediska bezpečnostní situace v celé Evropě. Vítězství sil, které by například podporovaly fundamentalistický islám a z něho se odvíjející terorismus v kterékoliv této zemi nebo její části, by vytvořilo nebezpečné podhoubí pro výcvikové a logistické zabezpečení teroristických hnutí v bezprostředním dosahu Evropy. Toto je již rozdíl! Toto není nějaká hypotéza o Afghánistánu nebo o některých dalších zemích, toto je již v bezprostřední blízkosti evropského teritoria a z tohoto pohledu teze, kterou tady přednesl například pan ministr zahraničí o tom, že jsou tady ohroženy naše bezpečnostní zájmy, je naprosto správná.

Chci také zdůraznit, že se jedná o operaci vedenou Evropskou unií a prováděnou v rámci společné zahraniční politiky, a proto mě nepřekvapuje samozřejmě odpor z řad komunistů, který je veden nejen jejich tradičním populismem, protizápadním zaměřením, ale také odporem vůči evropské integraci. Překvapuje mě to od politiků, kteří mají plná ústa podpory evropské integrace, a přesto odmítají účast na této operaci vedené Evropskou unií.

To, co je nezbytné říci, je, a zaznělo to tady opět v některých vystoupeních, že se chceme zalíbit západu. No, nechceme! Těch 50 vojáků, s prominutím, je pouze výrazem naší solidarity, naší spoluodpovědnosti, ale kdyby tam nebyli, tak by si EU, především její klíčové země jako je Francie a Velká Británie, bezesporu poradila i bez českých vojáků. Na druhé straně celá tato operace se děje na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2071 a já chci zdůraznit, že ta byla přijata jednomyslně, čili byla přijata i zástupci Ruské federace a Číny. Čili označovat to za nějakou operaci, která je motivována nějakými imperialistickými zájmy, když použiji tohoto starého žargonu, tak myslím si, že je z tohoto pohledu naprosto mimo.

Považuji za naprosto legitimní otázku, kterou tady položil pan poslanec Seďa, a sice, jaký je stav a jaká je úroveň ozbrojených sil Maliské republiky, zda jsou vůbec kontrolovány vládou. To je legitimní otázka mimo jiné i proto, že je klíčová pro další rozvoj této země tak, aby se nestala podhoubím mezinárodního terorismu, aby směřovala k dodržování demokracie a ochrany lidských práv a právního řádu. Právě proto je zde tato výcviková mise, právě proto, aby připravila a vycvičila jednoznačně kvalitně připravené ozbrojené síly Maliské republiky, které budou pod kontrolou vlády této země a které postupně umožní stáhnout všechny zahraniční jednotky jak z řad Evropské unie, tak případně dalších států, především afrických.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…