Premiér Nečas: Problémy na Úřadech práce jsem očekával

02.02.2012 18:01

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 2. 2. 2012

Premiér Nečas: Problémy na Úřadech práce jsem očekával
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, nebudu zastírat, že situace, která vznikla na úřadech práce, je velmi komplikovaná. Plyne z několika zásadních věcí.

Za prvé z provádění některých reformních změn, které jsou podle mého hlubokého přesvědčení jednoznačně správné a jdoucí správným směrem, v kombinaci se změnou systému vyplácení sociálních dávek, tzn. s přechodem výplaty dávek, které doposud byly vypláceny obcemi, na úřady práce, což je poměrně zásadní systémová změna, opět musím říci, jdoucí jednoznačně správným směrem.

Tady musím říct ze své pozice bývalého ministra práce a sociálních věcí, že jsem legislativně podobnou změnu nachystal ještě za svého působení, tzn. sjednocení tohoto systému do současného systému úřadů práce.

A třetím krokem, který je kombinován s těmito dvěma, to znamená se zavedením nového počítačového systému, nových programů od nového dodavatele. Toto bylo manažerské rozhodnutí pana ministra Drábka spojit všechny tyto tři změny do jedné a předpokládám, že je si vědom těchto problémů, které vznikly na úřadech práce, a že je velmi efektivně a intenzivně řeší.

Nesouhlasím s vámi, že je to největší krize na úřadech práce, respektive ve vyplácení sociálních dávek, za posledních dvacet let. Připomenu jinou podobnou krizi. Nastala v lednu roku 2007, když nekvalitně připravené zákony a nekvalitně připravené procesy i z hlediska přípravy výpočetní techniky při zavedení nových zákonů o hmotné nouzi a o sociálních službách působily prvních pár týdnů až měsíců obecním úřadům především s rozšířenou působností obrovské problémy.

Když jsem se tehdy 4. září roku 2006 stal ministrem práce a sociálních věcí, byl jsem naprosto šokován po příchodu na ministerstvo, jak laxně byla tato věc připravená, jak laxně byli proškoleni uživatelé například informačních systémů na obecních úřadech. Do té doby prakticky neproběhlo jedno jediné školení za bývalého sociálně demokratického mého předchůdce. Tento systém v podstatě byl doháněn za poslední tři měsíce tím, že byl rozběhnutý rozsáhlý systém školení nejenom počítačového, ale vůbec systémového. Přesto první týdny roku 2007 v legislativě připravené sociální demokracií, v legislativě, proti které jsem například u zákona o hmotné nouzi jako poslanec hlasoval, tak kolaboval (systém) naprosto stabilně prvních několik týdnů, než se podařilo všechny procesy včetně informačních technologií nastavit, protože do té doby to bylo naprosto zanedbané.

Znovu opakuji - prakticky do září roku 2006 neproběhlo například žádné školení zaměstnanců obecních úřadů, které se měly připravit na tento systém nové legislativy, to znamená zákona o hmotné nouzi a zákona o sociálních službách. Byla to situace velmi nemilá, velmi nepříjemná. Manažersky jsme ji museli zvládnout během prvních několika týdnů roku 2007, to znamená, systém, kdy tyto věci nejsou připraveny kvalitně a když se navíc kombinuje třeba několik změn, tak naprosto logicky se tyto problémy vyskytují.

Já samozřejmě nechci tyto problém bagatelizovat. Jsem si vědom, že se dotýkají tisíců a tisíců lidí a že především znamenají extrémní pracovní zatížení pracovníků úřadů práce, ke kterým také přešli pracovníci z obecních úřadů.

A já bych chtěl touto cestou jako předseda vlády velmi poděkovat všem pracovníkům Úřadu práce České republiky od nejvyšších po poslední přepážku, protože jsem si vědom, za cenu jakých osobních obětí včetně práce přes čas, intenzivního nasazení práce o sobotách a nedělích oni vykazují (?pracují). Bez nich by beze sporu ta situace byla v podstatě neřešitelná a dramaticky horší.

Předpokládám a takto i pan ministr Drábek včera informoval vládu a ujistil vládu i mne jako jejího předsedu, že tyto problémy považuje v podstatě za zvládnuté a vyřešené měsícem lednem, že v měsíci únoru budou tyto problémy dramaticky nižší, že už se budou dolaďovat některé detaily tak, aby tento systém vlastně od února letošního roku běžel již naprosto standardně.

Chci jenom zdůraznit, opět to zopakuji, že to nechci bagatelizovat, ta věc je vážná, dotýká se klientů úřadů práce, dotýká se také osmi a půl tisíce zaměstnanců úřadů práce, bez jejichž kvalitní a intenzivní práce by nešla zvládnout.

Na druhou stranu já těmito problémy nejsem překvapen. Na základě i své osobní zkušenosti jsem něco podobného v podstatě očekával.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…